SOMMERAKADEMILÆRERE

OBO

JOHANNES GROSSO

Johannes Grosso er solooboist i Frankfurter Opern- und Museumsorchester, hvor han har vært siden 2015. Han underviser i obo ved Norges musikkhøgskole. I løpet av Gewandhaus Orchestra Leipzigs 2010-2011-sesong var han alternerende solooboist. Han vant den prestisjefylte Prague Spring International Music Competition i mai 2014 og han har vunnet flere internasjonale konkurranser. Jevnlig blir han invitert til å spille soloobo i anerkjente orkestre som Budapest Festival Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Seoul Philharmonic Orchestra, the Orchestre de Chambre de Paris, the Orchestre de l’Opéra de Lyon, the Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo og l’Ensemble Les Dissonances.

fløyte

HENRIK WIESE

Henrik Wiese (f.1971) lærte først å spille fløyte av seg selv før han senere studerte under professor Ingrid Koch-Dörnbrak i Hamburg og professor Paul Meisein i München. Han har  vært ansatt som solofløytist i Bayerische Staatsoper og i Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks siden 2006.Henrik har mottatt flere priser både nasjonalt og internasjonalt, og som solist har han blant annet spilt med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Bayerische Staatsoper, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin og NDR Radiophilarmonie i Hannover. I tillegg er han en svært dedikert kammermusiker og spiller med flere anerkjente musikere, som blant annet pianisten Fumiko Shiraga, som han har han spilt inn Mozarts syv pianokonserter med.

fløyte

TOM OTTAR ANDREASSEN

Tom Ottar Andreassen er solist, kammermusiker og pedagog. Han har vært professor ved Norges musikkhøgskole siden 2009, og var i 20 år tilknyttet Barratt Due Musikkinstitutts høgskoleavdeling. Han har tidligere vært ansatt som solofløytist i Den Norske Operas orkesterg i Kringkastingsorkesteret. Tom Ottar er nå ansatt som alternerende solofløytist i Oslo Filharmoniske Orkester. I tillegg er han en hyppig gjest som solofløytist i Den Norske Opera i Oslo og i Oslo Sinfonietta, samt de nordiske symfoniorkestrene.

fløyte

LINDA TAUBE SUNDÉN

Linda Taube har fra 2008 vært solopiccolo i Sveriges Radios Symfoniorkester, og var før det ansatt i Göteborgs Symfoniker fra 2001-2008. Hun gjester jevnlig orkestre rundt om i Norden, og underviser i piccolo på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Lilla Akademien. I tillegg har hun undervist bl.a. på Musikhögskolan i Göteborg og på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm.

KLARINETT

ANDREAS SUNDÉN

Andreas Sundén er soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester og var tidligere soloklarinettist i Royal Concertgebouw Orchestra. Han har vært solist med flere ledende europeiske orkestre og har vunnet flere priser i internasjonale konkurranser. Sundén har gitt mesterklasser i USA, Australia, Japan, Kina, Korea, og over hele Europa. Sundén er klarinettlærer ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Professor ved Karlstad universitet, Ingesund og kunstnerisk leder for blåserkurset ved Voksenåsen Sommerakademi.

KLARINETT

BJÖRN NYMAN

Björn Nyman er soloklarinettist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester, og en aktiv solist og kammermusiker. Nyman er prisvinner i to av de mest prestisjefulle internasjonale konkurransene for klarinettister: ARD-konkurransen i München 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense 2005. Björn Nyman fikk sin første jobb som soloklarinettist allerede som 19-åring i Lapin Kamariorkesteri. Han har også vært soloklarinettist i Gustav Mahler Jugendorchester under dirigenter som Pierre Boulez og Claudio Abbado. I 2016 utga han sin første solo-cd på LAWO, hvor han fremfører verk sammen med Kringkastingsorkestret.Nyman underviser på Norges Musikkhøgskole.

*underviser kun noen av dagene

FAGOTT

AUDUN HALVORSEN

Audun Halvorsen, født i 1979, studerte med Robert Rønnes, Eirik Birkeland and Knut Sønstevold. Ole Kristian Dahl har vært Auduns Halvorsens coach og mentor siden 2001. Han er siden 2006 første fagott i DR Symfoni Orkestret i København. En posisjon han også har hatt i NDR Sinfonieorchester, Hamburg (2011), Rotterdam Filharmoniske orkester (2005-2006) og i Norrköpings Symfoniorkester (2001-2007). Audun Halvorsen har gjestet orkestre som London Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Oslo Filharmonien, Sveriges Radios Symfoniorkester. Audun er fagottlærer ved Kongelige Musikkhøgskolen i København.

FAGOTT

FREDRIK EKDAHL

Fredrik Ekdahl er solofagottist i Kungliga Filharmonikerna og har hatt samme stilling i Sveriges Radios Symfoniorkester. I tillegg gjester han jevnlig orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og Orchestra Mozart som solo fagott. Han er også en ivrig solist og kammermusiker, og har samarbeidet med blant annet Janine Jansen, Martin Fröst, Radek Baborak og Daniel Harding på festivaler og scener rundt i verden. Ekdahl studerte med Knut Sönstevold, Ole Kristian Dahl og Dag Jensen på universiteter i Stockholm, Aarhus og Hannover. I 2006 kom han på 2.plass i Gillett-Fox-konkurransen i USA. Han underviser på Kungliga musikhögskolan i Stockholm og har holdt mesterklasser rundt i hele verden

HORN

FRØYDIS REE WEKRE

Frøydis Ree Wekre har vært professor i horn og kammermusikk ved Norges musikkhøgskole i 20 år. Tidligere var hun alternerende solohornist i Oslo Filharmoniske Orkester, og hun er svært anerkjent i fagkretser over hele verden etter tallrike mesterklasser og konserter som solist og kammermusiker. Frøydis Ree Wekre er æresmedlem av International Horn Society, og hun er jevnlig gjest ved festivaler som Sarasota Music Festival i USA samt i Banff og Domaine Forget i Canada. Blant hennes tidligere studenter finner man i dag flere hundre i profesjonelle ensembler i flere land.

PIANO

NATALLIA PAPOVA

Natallia Papova har mastergrad i soloutøving fra Norges musikkhøgskole i Oslo med Håvard Gimse, Liv Glaser og Leif Ove Andsnes som lærere.
I løpet av karrieren har hun turnert og spilt konserter som solist- og kammermusiker i en rekke europeiske og asiatiske land, i Norden, Kina og USA.
Hun har opptrådt på arenaer som Oslo kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen, Troldhaugen, Levende Klassisk, Det Norske Operahuset og NRK radio og TV.
Hun har vært solist med Oslos Universitetets- og Ålesund symfoniorkester, og var finalist i konkurransene til Conoco- Philips (NMH) og INTROklassisk til Rikskonsertene.
Hun har samarbeidet med flere skandinaviske solister og har også vært med på urfremføringer av norsk samtidsmusikk.
Musikere som Liv Glaser, Philippe Entremont, Jiri Hlinka, Robert Levin, Malcolm Bilson og Bart von Oort (hammerklaver) har vært viktige mentorer og inspiratorer gjennom mesterklasser og festivaler.
Hun er vinner av førsteprisen i pianokonkurransen på Musikkakademiet i Minsk (2003), og er semifinalist i ”M.K.Ciurlionis International Piano Competition” i Vilnius (Litauen).
Hun har også mottatt flere priser som kammermusiker.
Siden 2007 har hun vært ansatt som akkompagnatør ved Barratt Due musikkinstitutt.

PIANO

ASUKA NAKAMURA

Asuka Nakamura begynte å spille piano som treåring i Nagoya, Japan. Da hun var seks debuterte hun, og spilte kammermusikk med medlemmer av statens filharmoniske orkester, og allerede som niåring gjorde hun sin solistdebut med Mozarts kjente pianokonsert nr. 23.
Asuka har vunnet både 1. og 2. pris i den prestisjefylte pianokonkurransen J. P. Fresh i Tokyo, som blant annet innebar en konsert i Stockholms konserthus i 1997.
Hun har studert med Staffan Scheja på Kungl. Musikkhögskolan i Stockholm. Da hun avsluttet studiene ble hun tildelt Jetongmedalj, som kun deles ut til de aller beste på høyere videreutdanninger.
Etter at Asuka flyttet til Stockholm har hun mottatt stipender fra Frimurerlosjen og Kungl. Musikaliska akademien fire på på rad. Hun har også deltatt som stipendiat i Holland Music Sessions og i Schleswig Holstein Music Festival i Tyskland. I Sverige har hun opptrådt med pianokonserter av Grieg, Beethoven, Mozart og Messiaën, og i 2010 var hun solist med Västerås Sinfonietta med Mendelssohn Pianokonsert nr. 1.
I 2013 lagde Sveriges Radio dokumentaren «Mozart har aldri vært i Japan», som er et fritt, kunstnerisk innblikk i Asukas reise fra Japan og om hennes liv som pianist i Sverige i dag.

PIANO

MARIA TARASEWICZ

Maria Tarasewicz har et svært godt internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Hun har samarbeidet med flere anerkjente artister som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind, Dora Schwarzberg, Leonid Kerbel, Truls Mørk, Vladimir Perlin, Leonid Gorokhov, Gabriele Ragghianti, Itamar Golan, Paul Gulda, Paul Badura-Skoda og Håkon Austbø. Som lærere og akkompagnatør har hun blitt invitert til flere internasjonale musikkfestivaler og hun har hatt konserter i alle Londons største konserthus. Et av Marias initiativer er “The Thinking Musician” som hun er grunnlegger av. The Thinking Musician organiserer sommerkurs hvor man kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og diskusjon rundt kunstnerens rolle i verden.

STRYK

FIOLIN / bratsj

PETER HERRESTHAL

Den prisvinnende fiolinisten Peter Herresthal har vært solist med orkestre og ensembler over hele verden, som blant annet Melbourne symfoniorkester, Wien Radio Symfoniorkester i Konzerthaus Wien, BBC Philharmonic, London Sinfonietta, og ledende skandinaviske orkestre som Oslo-Filharmonien og Stockholm filharmoniske. Han har spilt inn 16 fiolinkonserter for BIS og Simax og fått 7 nominasjoner og vunnet 3 spellemannspriser. Innspillingen av Per Nørgårds fiolinkonserter ble nominert til Gramophone Award og var “Editors Choice” i The Strad Magazine og International Record Review.Peter Herresthal er professor ved Norges Musikkhøyskole, gjesteprofessor ved Royal College of Music, London og NYU Steinhard School New York. Han spiller på en GB Guadagnini fra Milano 1753. *Underviser både fiolin og bratsj.

fiolin / BRATSJ

SIBBI BERNHARDSSON

Den islandske fiolinisten Sibbi Bernhardsson har vært lærer ved Oberlin Conservatory siden 2017. I løpet av sin 17-års karriere i Pacifica Quartet fremførte han mer enn 90 konserter hvert år over hele verden på noen av verdens ledende scener, som Wigmore Hall, Wien Konzerhaus, Amsterdams Royal Concertgebouw, Suntory Hall, New Yorks Alice Tully Hall og Carnegie Hall. Med Pacifica Quartet har han mottatt priser som Grammy Award, Musical America Ensemble of the Year og Avery Fisher Career Grant. Bernhardsson har spilt på flere festivaler som inkluderer Edinburgh Festival, Ravinia, Music@Menlo, og Iceland Art Festival. Flere av musikere han har samarbeidet med er Menahem Pressler, Yo-Yo Ma, Jörg Widmann, Lynn Harrell, Leon Fleisher, Johannes Moser, Emerson String Quartet, og medlemmer av kvartettene Guarneri og Cleveland. Han er jevnlig solist med Iceland Symphony Orchestra og Reykjavik Chamber Orchestra.

FIOLIN / BRATSJ

STEPHAN BARRATT-DUE

Stephan Barratt-Due er professor med en omfattende karriere som solist, kammermusiker og orkesterleder. I tillegg har han medvirket i en rekke CD- og TV-innspillinger. Stephan studerte fiolin ved Musikkhøgskolen i Oslo, Academic Internationale de Musique de Chambre i Nederland, med professor Alberto Lysy ved International Menuhin Music Academy i Sveits, og med Camilla Wicks ved San Francisco Conservatory of Music. Fiolinen han spiller på er bygget av J. B. Guadagnini i 1751, stilt til rådighet av Dextra Musica. Hans personlige pedagogiske virke er omfattende, og han har mønstret en rekke av Norges aller beste fiolinister i den yngre generasjonen, blant annet Vilde Frang, Henning Kraggerud, Guro Kleven Hagen og Sonoko Miriam Welde. Han er også rektor og kunstnerisk leder ved Barratt Dues musikkinstitutt og leder for Oslo Camerata.

FIOLIN / BRATSJ

MARK MESSENGER

Mark Messenger er en anerkjent fiolinist, dirigent og kammermusiker, og har arbeidet sammen med mange anerkjente navn. Siden 2002 har han i tillegg vært en ettertraktet lærer, internasjonal dommer og eksaminator. har også initiert flere utdanningsprogrammer for unge orkestermusikere og, og startet nylig “Thinking Musician” sammen med sin kone, pianist Maria Tarasewicz. Dette programmet hjelper unge, talentfulle musikere til å bli den beste versjonen av seg selv – både i musikk og i livet. Han er leder for strykeravdelingen ved Royal College of Music i London og tilknyttet Norges musikkhøgskole som konsulent.

FIOLIN / BRATSJ

KAIJA SAARIKETTU

Kaija er en svært suksessfull fiolinist med flere topplasseringer i fiolinkonkurranser. Hun har markert seg med sine egne konserter, som solist med orkestre, og som kammermusiker i de fleste Europeiske land, USA, Japan og Russland.Hun har premiert og gjort innspilling av flere fiolinkonserter i tillegg til solo og kammermusikk av komponister som Einar Englund, Paavo Heinuinen, Eero Hämeenniemi, Juha T. Koskinen, Jyrki Linjama, Pehr-Henrik Nordgren og Einojuhani Rautavaara. I tillegg til å ha vært solist med de fleste finske orkestrene har Saarikettu vært solist med blant annet de svenske og danske radioorkestrene, Copenhagen Phil og de slovenske radio- og TV- symfoniorkestrene. Hun har jobbet med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, James DePreist, Paavo Järvi, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste.
Siden 1995 har hun vært fiolinprofessor ved Sibelius-akademiet i Helsinki.

*underviser 10.- 12. august

fiolin / BRATSJ

ASBJØRN NØRGAARD

Asbjørn Nørgaard er an av sin generasjons ledende klassiske danske musikere. Han er bratsjist i Den Danske Strykekvartett, og har med dem vunnet førstepris i flere nasjonale og internasjonale kammermusikkonkurranser, bl.a. Danske radio P2s kammermusikkonkurranse i 2004 og London internasjonale kammermusikkonkurranse i 2009. Den Danske Strykekvartett spiller ca. 80 konsert i året, over hele verden, som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Berliner-Filharmonien og Elb-Filharmonien. Nørgaard er kunstnerisk ansvarlig for Den Danske Strykekvartetts programmering, og har med dette satt i gang flere nyskapende konsertprogrammer- og formater. Han er i tillegg primus motor for DSQ-festivalen og konsertserien Series of Four.
Asbjørn Nørgaard underviser i bratsj og kammermusikk på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har undervist på festivaler og masterclasser over store deler av verden, bl.a. Yellow Barn og Music@Menlo i USA og Festival de Campos do Jordão i Brasil. Han er i tillegg styreleder for Art Music Denmark, den danske sjangerorganisasjonen for klassisk musikk, ny komposisjonsmusikk og lydkunst.
Asbjørn Nørgaard er utdannet på musikkonservatoriene i Stockholm, Berlin og København med debut fra solistklassen på Det Kongelig Danske Musikkonservatorium i 2013. Han er mottaker av Jacob Gades store legat, Harbyfondets hederspris og Soningfondets talentpris. Han spiller på en Peregrino de Zanetto-bratsch fra 1560, utlånt av Augustinusfondet.

*underviser 10. – 12. august

CELLO

TORLEIF THEDÉEN

Cellist Torleif Thedéen er en av de fremste musikerne i Scandinavia. Han spiller med noen av verdens største orkestre, som BBC Philharmonic, Deutsche Symfonieorkester Berlin og Wiener Philharmoniker under dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund og Neeme Järvi. Som en lidenskapelig kammermusiker spiller Thedéen ofte på festivaler og scener over hele verden. Som kammermusiker spiller han med musikere som Martin Fröst og Janine Jansen. Han er tilknyttet Royal College of Music i London som Visiting Professor, professor på Norges musikkhøgskole i Oslo og tidligere professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Thedéen spiller på en 1783 Guadagnini-cello, tidligere eid av M. Rostropovich, utlånt av Dextra Musica.

*Torleif vil bare undervise 7. august under Sommerakademi 2022. Celloklassen starter akademiet 7. august

CELLO

NATALIE CLEIN

Den britiske cellisten Natalie Clein, beskrevet av the Times som “mesmerising” og “soaringly passionate”, har skapt en fremtredende karriere, og har jevnlig opptrådt med orkestre over hele verden.

Hun spiller jevnlig inn plater for Hyperion, og har jevnlig blitt invitert til å jobbe med store orkestre over hele verden.

Hun er sterkt engasjert i ny musikk, og har gitt flere verdenspremierer og fått verk skrevet til seg, i tillegg til å være involvert i tverrfaglige prosjekter.

Natalie er kunstnerisk leder for Purbeck International Music Festival, og er professor i cello ved Rostock Academy of Music i Tyskland og ved Royal College of Music i London.

Natalie fikk stor oppmerksomhet da hun vant både BBC Young Musician of the Year og Eurovision Competition for Young Musicians i Warszawa. Hun studerte ved Royal College of Music i London og hos Henirch Schiff i Wien. I 2021 ble Natalie tildelt en «Order of the British Empore» for sine tjenester til musikk.

Hun spiller på en “Simpson” Guadagnini-cello fra 1777.

*underviser 8. – 10. august

CELLO

JAKOB KORANYI

Den svenske cellisten Jakob Koranyi har etablert seg på den klassiske musikkscenen som en av Europas mest interessante solister. Han er hyllet for sin imponerende virtuositet, delikate klang og lidenskap for mangfoldige og innovative programmer. Han har turnert over hele verden, og spilt i både grupper og som solist i Wien, Köln, New York, Paris, Brussel, Amsterdam, Barcelona, Stockholm og Hong Kong, for å nevne noe.

Koranyi har et omfattende repertoar, og spiller både tradisjonelle celloverk, i tillegg til å ha urfremført Julia Wolfes nye konsert på «Amsterdam Cello Biennale», Rolf Martinssons ‘Forlorn’ med det nederlandske kammerorkesteret, Anders Hillborgs DUO for cello og piano og Andrea Tarrodis ‘Highland Concerto’ som er dedikert til Jakob.

På grunn av den akutte tilstanden til klimakrisen tok Jakob i 2019 beslutningen om ikke å akseptere oppdrag som krever at han reiser med fly før det er funnet en miljøvennlig måte å gjøre det på.

Av nylige høydepunkter fremførte Koranyi f Bachs cellosuiter nr. 1 og 6 i Helsingborgs Konserthus i samarbeid med Helsingborg Symfoniorkester, fordi orkesteret var forhindret fra å opptre på grunn av Covid-19-pandemien. Jakob kom også tilbake til en rekke festivaler, inkludert Kammermusikkforening Festival Alta i Norge, Festival Piano Biennale i Nederland, Delft Chamber Music Festival og Rovigo Cello City Festival. Jakob deltok også digitalt talt på den internasjonale cellofestivalen Cellissimo, som ble flyttet online i år på grunn av pandemien, og presenterte der en innspilling av Bachs cellosuite nr. 1 og et utvalg svenske folkesanger, som ble spilt inn for formålet i en sjarmerende kirke utenfor av Stockholm.

*underviser 9. – 12. august

KAMMERMUSIKK

TIM FREDERIKSEN

Tim Frederiksen har spilt fiolin og bratsj siden barndommen og har studert ved Gunnar Frederiksen, Erling Bloch og Max Rostal. I 1995 ble Frederiksen utnevnt som professor i bratsj og kammermusikk ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I tillegg har han erfaring som utøvende musiker i DR Symfoniorkester både som solobratsjist og 1.konsertmester. Frederiksen er en ettertraktet lærer på internasjonale og nasjonale mesterklasser, og inviteres ofte til å være jurymedlem på internasjonale musikkonkurranser som Max Rostal Competition i Berlin og Trondheim International Chamber Music Competition.

PIANO

CRAIG WHITE

Craig White har sin utdannelse fra Royal Academy of Music med Michael Dussek og Diana Ketler hvor han fullførte en diplomutdannelse i pianoakkompagnement. Craig bodde og arbeidet i Tyskland på Hochschule für Musik und Tanz Köln, og har siden det jobbet ved Kronberg Academy som akkompagnatør. I 2012 vant Craig akkompagnatørprisen på Centenary kathleen Ferrier Awards, etterfulgt av akkompagnatørprisen på Thelma King Award, Great Elm Vocal Awards og AESS Finals. Han jobber også som arrangør og i 2019 publiserte han et hefte med 5 nye fiolin- og pianoarrangementer av Debussys pianopreludier.

PIANO

BERIT JOHANSEN TANGE

Berit Johansen Tange er utdannet ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Anne Øland, og debuterte fra kammermusikklassen i 2000. Hun er i dag ansatt som akkompagnatør, repetitør og lærer i akkompagnement på DKDM. Berit Johansen Tange har opptrådt som kammermusiker og solist i utallige sammenhenger, både i og utenfor Danmark. Hun har spesielt jobbet svært intenst med den danske komponisten Rued Langgaards musikk, og har spilt inn tre plater med hans verker for soloklaver. Det fjerde albumet kommer i 2022. Sammen med fiolinisten Gunvor Sihm har hun spilt inn alle Langaards verker for fiolin og klaver (3 plater), utgivelser som har fått svært gode anmeldelser både i inn- og utland.
Berit Johansen Tange har i flere år vært fast konsertgiver ved den årlige Rued Langgaard Festival, og har aktivt arbeidet for å spre kjennskap til hans musikk. Dette har hun blant annet gjort ved masterclasser, en Langgaard-konkurranse for studenter som ble lansert i 2021, og solistopptreden ved Langgaard-symposium i Wien. Johansen Tange er også medutgiver av noteutgaven av Langgaards samlede verker for klaver, utgitt på Edition Wilhelm Hansen i 2018.

PIANO

MARIA TARASEWICZ

Maria Tarasewicz har et svært godt internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Hun har samarbeidet med flere anerkjente artister som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind, Dora Schwarzberg, Leonid Kerbel, Truls Mørk, Vladimir Perlin, Leonid Gorokhov, Gabriele Ragghianti, Itamar Golan, Paul Gulda, Paul Badura-Skoda og Håkon Austbø. Som lærere og akkompagnatør har hun blitt invitert til flere internasjonale musikkfestivaler og hun har hatt konserter i alle Londons største konserthus. Et av Marias initiativer er “The Thinking Musician” som hun er grunnlegger av. The Thinking Musician organiserer sommerkurs hvor man kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og diskusjon rundt kunstnerens rolle i verden.

VOkal

VOkal

RANDI STENE

Randi Stene er mezzosopran og en av Skandinavias ledende opera- og konsertsolister, med engasjement på de beste scener i Europa. Hun har siden 1989 vært tilknyttet Det Kongelige Teater i København. Randi har et meget stort repertoar innen både de klassiske mezzorollene, men også innenfor det nyskrevne repertoaret. Randi er Operasjef ved Den Norske Opera & Ballett og er kunstnerisk leder for vokalakademiet ved Voksenåsen Musikkakademier.  

VOKAL

SUSANNA EKEN

Susanna Eken er en av Skandinavias mest kjente vokalpedagoger. Siden 1972 har hun vært lærer ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som førsteamanuensis i sang og vokalteknikk. Hun underviser også på Operaakademiet ved det Kongelig Teater i København. I løpet av de siste 25 årene har Susanna Eken undervist en lang rekke ledende skandinaviske og internasjonale sangere, deriblant Randi Stene, Mari Eriksmoen, Magnus Staveland, Johannes Weisser og Lise Davidsen.

VOKAL

ANNE MARGRETHE DAHL

Anne Margrethe Dahl har de siste 15 årene, ved siden av sin karriere som kongelig operasanger ved operaen på Det Kongelige Teater i København, vært leder av Operaakademiet i København. I tillegg har hun undervist og utdannet en lang rekke danske og internasjonale operasangere. Anne Margrethe Dahl har i flere år holdt masterclasser sammen med sangpedagogen Susanna Eken. Forrige sesong veiledet og underviste hun også på Stuttgarts Musik Hochschule og Den Norske Opera.

VOkal

MAGNUS STAVELAND

Tenoren Magnus Staveland er født i Stavanger, og studerte ved Musikkhøgskolen i Oslo og ved Operaakademiet i København. Staveland er fast solist i Den Norske Opera & Balletts ensemble.

Han har også gjort internasjonal karriere som konsertsanger, operasanger og på CD-innspillinger. Han har vært engasjert ved Teatro alla Scala i Milano, La Fenice i Venezia, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino i Firenze, Teatro Real Madrid, Staatsoper Berlin, Theater an der Wien, Opéra Garnier Paris, Théâtre de La Monnaie i Brussel, Opera Vlaanderen i Antwerpen, Perm State Opera, Ho Chi Minh Opera House, Kungliga Operan i Stockholm, Det Kongelige Teater i København, Festival d’Aix-en-Provence, Händel-festivalen i Halle, Nationaltheater Mannheim, Opera de Rouen Normandie, Musikfest Bremen og Drottningholmfestivalen i Stockholm.

På reportoaret hans finner vi roller som Don Ottavio i Don Giovanni, Tamino i Tryllefløyten, Ferrando i Così fan tutte, Medoro i Orlando Paladino, Aret i Haydns Philemon og Bauchis, Evandre i Glucks Alceste, Ati i Glucks Ariesto, Giova i Glucks Bauci e Filemone, Clotarco i Rossinis Armida, og  Anfinomo i Il ritorno d’Ulisse in Patri og Nerone i Poppeas kroning av Monteverdi. I tillegg kommer en rekke roller i verker av komponister som Händel, Cavalli og Scarlatti.  

Han har samarbeidet med en rekke av verdens ledende dirigenter: Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Ivor Bolton, Alessandro de Marchi, Rafael Frühbeck de Burgos, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Andrew Manze, Andrew Parrot, George Petrou, Jukka-Pekka Saraste, Marc Soustrot og Karl-Heinz Steffens.

Staveland er en etterspurt konsertsanger innenfor barokkrepertoaret. Våren 2015 høstet han strålende anmeldelser for Vivaldis L’oracolo in Messina på The Barbican i London, senere har han sunget i Bragherona i Gasmans L’Opera Seria ved La Monnaie i Brussel, i Bachs Johannnespasjonen i Brüssel med B’Rock Baroque Orchestra Ghent, på BBC Proms i Royal Albert Hall med Vespers av Monteverdi, i Bachs Matteuspasjonen i Bergen og i Beethovens Missa Solmenis og Bachs Juleoratorium med Trondheim Symfoniorkester. 

VOKAL

TUVA SEMMINGSEN

Tuva Semmingsen, mezzosopran, har sin sangutdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og Opera-Akademiet, DKDM i København.

Tuva debuterte 1999 på Det Kgl Teater i København som Cherubino i Figaros Bryllup, og sang samme parti på Teatro Fenice i Venezia 2000. Som fast medlem i solistensemblet på Det Kgl Teater 2000-2016 har hun gjort seg bemerket i bl.a Julius Cesar, Barberen i Sevilla, Askepott, m.fl.

Tuvas kjærlighet til tidligmusikk har ført til samarbeide med bl.a Concerto Copenhagen og Barokksolistene. Sammen med sistnevnte har hun innspilt CD’en London Calling, og soundtracket til Lars von Triers film “Antichrist”.

Tuva fullfører sin Mastergrad i elitesangspedagogikk ved DKDM sommeren 2022, og er sideløpende i gang med en serifiseringsutdannelse i Timani, ved Institutt for Musikerhelse og Bevegelse i Oslo.

Siden august 2020 er hun ansatt som førsteamanuensis i sang ved Griegakademiet i Bergen. Studieåret 21/22 er hun også konstituert timelærer ved DKDM, hvor hun underviser sang og stemmeteori.

VOkal

ANN-HELEN MOEN

Ann-Helen Moen er opprinnelig fra Fræna på Romsdalskysten, der hun begynte å synge i farens barnekor i 8-årsalderen. Bitt av basillen, gikk veien i voksen alder videre til Griegakademiet i Bergen og Operaakademiet i København, før hun ble ansatt som solist ved Operaen i Graz, Østerrike. Hun har en svært variert karriere, og synger like gjerne i de intime lokalene som i store opera- og konserthus. Reisen har gått fra Tokyos orkestre i øst til New York og Carnegie Hall i vest. Nylig har hun sunget hovedrollen i Tosca i Kristiansund, Mimi i La Boheme ved Den Norske Opera & Ballett, hun har vært solist med MDR Leipzig Radioorkester i Gewandhaus, spilt inn Mozarts Lieder med Liv Glaser og sunget romansekonserter med Håvard Gimse, for å nevne noe. Hun er også førsteamanuensis i sang ved Norges musikkhøgskole.

*Underviser 4. og 5. august

STEMMEMASSASJE OG PEDAGOGFORELESNINGER

MARIA BERGLUND

Maria Berglund jobber som sang- og Timanilærer, stemmemassør og prestasjonscoach for sangere og skuespillere. Hun har en unik kompetanse i norsk sammenheng, med mastergrad i klassisk sang fra Norges msuikkhøgskole og treårig Timanilærerutdanning i front. I tillegg har hun bachelorgrad i musikkpedagogikk fra UiA og sertifiseringer innen Estill Voice Training, ReVoice Röstmassage, Rosing-metoden og flere mentale teknikker. 

Lidenskapen og nysgjerrigheten rundt stemme, kropp og psyke og hvordan disse henger sammen, er drivkraften bak firmaet Stemmespesialisten. Maria og bedriften hennes har raskt fått ord på seg for å være et av få steder i Skandinavia man kan få helhetlig og konkret hjelp med stemmeproblemer og deres ulike årsaker. Hun har også en lang kundeliste med artister på høyeste nasjonale og internasjonale nivå, fra alle grener av musikk-og teaterliv. Målet er å kunne gi enhver sanger eller skuespiller, amatør eller proff, uhindret tilgang til sitt fulle kunstneriske potensiale.

JUNIORVOKAL OG PEDAGOGFORELESNINGER

ÅSHILD KYVIK BAUGE

Åshild Kyvik Bauge var utdannet allmennlærer fra musikklinjen ved Bergen Lærerhøgskole og vokalpedagog fra Norske Musikklæreres Landsforbund, før hun avla utøvende kandidat- og diplomeksamen i sang ved Norges musikkhøgskole.

Siden 1996 og frem til i dag har hun vært lektor i sang ved Rud videregående skole i Bærum. I 15 år var hun tilknyttet Norges Musikkhøgskole som timelærer og høgskolelektor, inntil hun i 2005 ble ansatt som førsteamanuensis i vokaldidaktikk ved Barratt Due Musikkinstitutt.

Ved siden av pedagogisk praksis har Åshild tilbakelagt en omfattende konsertvirksomhet som mezzosopran. I 2014 kom hun ut med boken ”Sangteknikk i barne- og ungdomskoret” sammen med Randi Clausen Aarflot. Nå arbeider hun med en lærebok i vokaldidaktikk for Gyldendal forlag sammen med førsteamanuensis ved NMH Kristin Kjølberg.

JUNIORVOKAL

STÅLE YTTERLI

Ståle Ytterli, fra Korgen i Nordland. Han har sangutdannelse fra Oslo,
København og New York.
Ytterli er en sanger med bredt repertoar som spenner fra
middelaldermusikk til moderne musikal.
De siste årene har han jobbet mest med teater, musikaler,
underholdningsmusikk som tidlig jazz-/ragtime og tango. Han har også
vært med i flere moderne danseforestillinger.
Han har hatt store roller i musikaler som bl.a. Les Miserables, Chess,
Which Witch, Lady be good.
Han har også jobbet på Haugesund Teater i “Annie”, Vampmusikalen
“Hallo Adjø”, og teatermonologen “Jeg er min egen kone.”
I 2014 var han tilknyttet Sogn og Fjordane Teater i den nyskrevne
musikalen Kjærleikens Ferjereiser av Sommero og Hoem.
Han har vært på tre lange studiereiser til Buenos Aires for å lære mer
om tangosang og for å oppleve et levende tangomiljø. Han har nå
startet en tangogruppe (Cantango) som fokuserer hovedsaklig på
argentinsk sangtango.
Han er også en ettertraktet sanglærer og er tilknyttet Norges
Musikkhøgskole og Det Norske Teatret som sanglærer.
Ved Musikkhøgskolen underviser han også i drama og scenefag.

BAROKK

EMMA KIRKBY

Emma Kirkby føler seg heldig på mange måter: at hun møtte renessansens vokalpolyfoni mens hun fortsatt gikk på skolen, at hun studerte klassikere og sang i Schola Cantorum på Oxford, og, best av alt, at hun der ble introdusert til renessanse- og barokkomponistenes mye brukte instrumenter; lutt, cembalo, tidlig piano, blås og stryk. Deres vakre klang og menneskelige skala tiltrakk henne med én gang. Emma begynte som lærer og amatørsanger, og ble snart invitert til å opptre profesjonelt med pionergrupper. Ut fra dette fulgte lange partnerskap både i Storbritannia og i utlandet, med ensembler, enkeltutøvere  og plateselskaper, med repertoar som spant fra Hildegarde av Bingen til Haydn og Mozart, fram til Emmas stemme og stil ble anerkjent over hele verden. I 1999 ble hun kåret til årets artist av Classic FM Radios lyttere, i 2007 ble hun utnevnt til «Dame Commander of the Order of the British Empire», og i juni 2008 returnerte hun til Oxford for å motta en æresdoktorgrad i musikk. Dame Emma mottok dronningens medalje for musikk i 2011, og i 2019 hedret Gramophone Magazine henne med en «Lifetime Achievement»-pris.

Forbløffet over alt dette er hun likevel glad for anerkjennelsen det gir, for en måte å lage musikk på som setter ensemble, klarhet og stillhet over volum og visning; fremfor alt er hun glad for å se at hennes valgte felt nå er et overfylt område, fullt av nye unge virtuoser, glade for å være solister eller lagspillere i konsorter vokal eller instrumental.

*underviser 2. – 4. august

cembalo

CHRISTIAN KJOS

Christian Kjos (f. 1980) er blant Norges mest aktive cembalister. Etter studier ved Norges musikkhøgskole med Knut Johannessen (1999-2003) og Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Sveits med Jesper Christensen (2003-2007), har han pleiet frilanstilværelsen som cembalist og continuospiller i flere av landets ledende ensembler og orkestre i tillegg til Concerto Copenhagen (CoCo) under ledelse av barokkoboisten Alfredo Bernardini såvel som cembalisten Lars Ulrik Mortensen. Christian har vært sentral i Barokkanernes og Norsk Barokkorkesters kunstneriske råd i en årrekke (fra januar 2018 fusjonert til Barokkanerne – Norwegian Baroque Ensemble) og han har medvirket på flere CD-utgivelser bl.a. med Barokkanerne og Norsk Barokkorkester, Trondheim Barokk, Caroline Eidstein Dahl, Concerto Copenhagen og italienske Ensemble Cordia. 

Christian er medlem av det Sveits-baserte Ensemble Meridiana som har vunnet flere førstepriser i internasjonale tidligmusikk-konkurranser og har spilt inn CD på Linn Records og Chandos.

I perioden oktober 2015 til desember 2019 jobbet Christian ved Norges Musikkhøgskole med sitt kunstneriske utviklingsarbeid Releasing the ‘Loudie’ – harpsichord accompaniment in G. F. Handel’s continuo cantatas og har dermed utviklet et spesielt forhold til Händel, hans musikk og dens fremføringspraktiske aspekter. CD-en Arcadian Affairs med sangerne Ditte Marie Bræin og Marianne Beate Kielland er en del av det kunstneriske resultatet og ble utgitt på Simax Classics i 2020.

Foto: Ingvild Festervoll Melien


*underviser 2. – 4. august

PIANO

CARLA FERNÀNDEZ BOIX

Musikk har ført den katalanske pianisten Carla Fernàndez Boix til mange europeiske land. Carla stortrives med kombinasjonen av soloarbeid, kammermusikk og samarbeid med andre kunstuttrykk i ulike sammenhenger. Hun utforsker for tiden lidenskapen sin for opera og studerer til operarepetitør ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Carla har opptrådt på arenaer som Lindemansalen i Oslo, Bridgewater Hall i Manchester, Southbank Centre i London, og Philharmonie Luxembourg. Hun har spilt på festivaler som Didsbury Coffee Concerts i Manchester, Cultuur Tijdens Het Middaguur i Breda, Piano City Milano, Concerts d’été en Vieille-Ville i Genève, Grieg i Bergen og Festreeval i Luxembourg. Hun har vært medlem av Académie Musicale de Villecroze, har jobbet som frilans akkompagnatør ved Royal Northern College of Music, og siden 2019 har hun vært en av akkompagnatørene ved Voksenåsen Sommerakademi.

Hun dukker jevnlig opp som solist med Solihull Symphony Orchestra, som hun har opptrådt med Tsjaikovskij Pianokonsert nr. 1, Rachmaninov Pianokonsert nr. 2, og Schumann Pianokonsert. I 2020 startet Carla prosjektet «Opera in a Nutshell», med mål om å tilby kortversjoner av operaer for å kunne gjøre dem tilgjengelige for ulike publikum og arenaer.

Carla har en master i akkompagnement og kammermusikk fra Norges musikkhøgskole, en master i Solo Performance ved Royal Northern College of Music i Manchester, og en Bachelor of Music fra Het Utrechts Conservatorium, Nederland.

PIANO

STEFAN IBSEN ZLATANOS

Stefan Zlatanos er utdannet pianist ved Norges musikkhøgskole (2003-2009) med Liv Glaser og Einar Henning Smebye, og ved Hans Eisler Hochschule für Musik Berlin med Galina Iwansowa. Parallelt har han tatt jazzpiano- og sangtimer og etterutdanning i kordireksjon med Tone Bianca Dahl på Norges musikkhøgskole Stefan er Universitetslektor ved Norges musikkhøgskole. I 2015 gav han ut sin første soloplate.

PIANO

OLE CHRISTIAN HAAGENRUD

Ole Christian Haagenrud (1989) er en av de mest ettertraktede unge pianistene i Norge. Han har sin
diplomutdannelse fra Norges Musikkhøgskole der han studerte under professorene Jens Harald Bratlie og Håvard
Gimse. I 2014 hadde han sin debutkonsert i Universitetets Aula, og samme år ble han tildelt den prestisjefylte
Robert Levins Festspillpris. I 2017 ble han tildelt en plass i Talent Norges nye storsatsing ArtEx (Artist in
Excellence).
Ole Christian er en etterspurt kammermusiker og akkompagnatør, og han opptrer jevnlig på store festivaler i
Norge og i utlandet. Han kan allerede vise til en lang rekke utmerkelser og priser for sine prestasjoner.
Solistoppdrag med Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og Lithuanian National Symphony
Orchestra, og opptredener på velkjente scener som Concertgebouw i Amsterdam, Brahms Saal i Musikverein i
Wien, JF Kennedy Center i Washington DC og Shanghai Concert Hall er noen av høydepunktene fra karrieren.

PIANO

TORE DINGSTAD

Tore Dingstad har bred bakgrunn som pianist, cembalist og organist, og han har også virket som dirigent. Han er utdannet i Oslo, Hannover, Freiburg og Paris, og har siden debuten i 1972 gitt konserter som solist, kammermusiker og akkompagnatør.

Tore var i mange år ansatt ved Den Norske Opera & Ballett som repetitør, studieleder og solistsjef før han i 2016-2021 var dekan for Operahøyskolen på Kunsthøyskolen i Oslo.

I lange perioder var han også førsteamanuensis i akkompagnement ved NMH, hvor han tok initiativet til opprettelse av masterstudiet som operarepetitør.

PIANO

ORSI FAJGER

Pianisten Orsi Fajger er født i Kazincbarcika, Ungarn, og er utdannet fra Franz Liszt-konservatoriet i Budapest som korleder, musikklærer og akkompagnatør. Hun ble tilknyttet konservatoriet som professor i sang og treblåsfaggruppen, og kort tid etter ble hun repetitør på Den Ungarske Statsopera. Siden 2010 har hun vært ansatt fulltid på Den Kongelige Danske Opera som repetitør. Hun gir også ofte mesterklasser på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og var i 2013 offisiell pianist ved Placido Domingos operakonkurranse The Operalia. Siden 2008 har hun deltatt i Adam Fischers The Wagner Days-festival, hvor hun har fungert som musikalsk ansvarlig siden 2014.

Vil du lære med oss?

Bli med i våre akademier

PARTNERe

Voksenåsen – Ullveien 4 NO-0791 Oslo, Norway
summeracademy@voksenaasen.no / +47 22 81 15 00