Vi gleder oss over å kunne presentere fantastiske lærere for stryk- og kammermusikkkursene på årets Sommerakademi fra 4.-8. august (kammermusikk fra 6. – 10. august).

Stryklærerne:

Daniel Stabrawa var konsertmester for Berliner Philharmoniker i 35 år. I perioden med fire sjefdirigenter – Karajan, Abbado, Rattle og Petrenko – fremførte han rundt 1500 konserter med orkesteret kun i Berlin, og dukket opp som solist med orkesteret, blant annet i fiolinkonserter av Prokofiev, Mozart, Beethoven, Szymanowski og Jenő Hubay. Han studerte ved konservatoriet i Kraków under Zbigniew Szlezer, var prisvinner i flere internasjonale konkurranser og ble utnevnt til konsertmester for Krakow Radio Symphony Orchestra i 1979. I 1985 grunnla han Philharmonia Quartet, og fra 1986 til 2000 underviste Stabrawa kl. Karajan Academy of the Berliner Philharmoniker. Se kort intervju om tiden hans hos Berliner Philharmoniker her.

Malin Broman er en etterspurt fiolinist som solist, kunstnerisk leder, kammermusiker, lærer og orkesterleder. Hun studerte med Lisbeth Vecchi og Milan Vitek før hun vant et stipend for å studere med David Takeno ved Guildhall School of Music & Drama. Høydepunkter inkluderer opptredener med Gøteborg Symphony, Copenhagen Phil, BBC Scottish Symphony, Academy of St Martin-in-the Fields og Swedish Radio Orchestra, som jobber med dirigenter som Neeme Järvi, Andrew Manze og Daniel Harding. Malin er et grunnleggende medlem av Kungsbacka Piano Trio, som ble valgt ut til både BBC New Generation Artists Scheme og European Concert Halls Organization. Ved å kombinere sine unike talenter som både solist og kammermusiker, ble Malin utnevnt til leder av Sveriges Radios Symfoniorkester i 2008. Som gjesteleder har hun siden blitt invitert til å opptre med London Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Philharmonia Orchestra og Chamber Orkester i Europa. Forpliktet til å videreformidle ekspertisen sin til fremtidige generasjoner, har Malin fungert som medlem av lærerstaben ved Gøteborgs musikk- og dramahøgskole, hvor hun la særlig vekt på ergonomien til strengespilling. For tiden er hun professor i bratsj ved Edsberg Musikkinstitutt i Stockholm. Se Malin fremføre Mendelssohn’s oktett alene her.

Den prisbelønte fiolinisten Peter Herresthal har dukket opp med orkestre og ensembler over hele verden. Han har jobbet tett med komponister som Per Nørgård, Thomas Ades, Kaija Saariaho og Henri Dutilleux. Hans innspilling av Missy Mazzolis fiolinkonsert og solo/orkesterverk er nominert til to Grammy Awards 2024. Peter er professor ved Norges Musikkhøgskole, Det Kongelige Danske Musikkhøgskole, og gjesteprofessor ved The Royal College of Music i London, Ingesund College Sweden og NYU Steinhard School i New York.

Elise Båtnes er en norsk fiolinist og 1. konsertmaster for Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling hun har hatt siden 2008. Hun spilte første gang med Oslo Filharmonien som solist da hun var 10 år gammel med Maestro Mariss Jansons som dirigent. Før Oslo var hun første konsertmester for både WDR Köln og Danmarks Radios Symfoniorkester. Elise er etterspurt som gjestekonsertmester over hele Europa. Nylig inkludert; Chamber Orchestra of Europe, London Symphony Orchestra, Teatro Real Madrid og Philharmonia og City of Birmingham Symphony Orchestra. Hun har vunnet en Spellemannpris for kammermusikkinnspillinger med Vertavo strykekvartett. Hun er også 1. prisvinner av Melbourne International Chamber Music-konkurransen. Andre soloinnspillinger på LAWO-etiketten inkluderer Bartók og Prokofiev fiolinsonater med pianisten Håvard Gimse. Elise er professor i fiolin ved Norges musikkhøgskole. Hun spiller på en Stradivarius-fiolin ‘The Arditti’, datert 1689, sjenerøst på livstidslån fra Dextra Musica Norway. Se denne portrettvideoen om Elise og instrumentet hennes her.

Maria Angelika Carlsen er født i 1988. I august 2011 ble hun 2. konsertmester i Stavanger Symfoniorkester, og i august 2014 begynte hun i Kringkastingsorkesteret i samme stilling. I sesongen 17/18 kom hun tilbake til Stavanger Symfoniorkester som konsertmester, og i august 2019 ble hun gruppeleder for andrefioliner i Oslo-Filharmonien. Maria har vært konsertmester og kunstnerisk leder for Ensemble Allegria siden oppstarten i 2008. Ensemblet har spilt inn flere CD-er med hovedverk for kammerorkester, inkludert Mozarts Sinfonia Concertante, med Maria Angelika og Marthe Husum som solister. Høsten 2007 begynte hun på studiene hos Detlef Hahn ved NMH i Oslo, hvor hun ble uteksaminert våren 2011. I løpet av denne tiden tok hun et opphold i København og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun studerte hos Serguei Azizian. Mens hun var i Stavanger studerte hun hos Peter Herresthal. Maria spiller en Giuseppe Rocca fra 1850, utlånt av Dextra Musica.Se Maria fremføre Johan Svendsons Romance med cellistene i Oslo-Filharmonien her.

Stephanie Baer, ​​direktør for strykestudier, professor i bratsj og professor i kammermusikk ved NYU, har vært et aktivt medlem av New Yorks musikalske miljø i mange år. Ms. Baer, ​​en erfaren kammermusiker, har turnert mye i Europa, Asia og Afrika. Hun er tidligere hovedviolist i New Jersey Symphony og har opptrådt med Orpheus, New York City Ballet, New York City Opera, Brooklyn Philharmonia, The Mostly Mozart Festival Orchestra, The Orchestra of St. Luke’s, The New York Chamber Symphony og mange andre ensembler i New York-området. Ms. Baer har vært ved fakultetene ved Bard College, Vassar College og Conservatory of Music ved Brooklyn College.

Cellist Torleif Thedéen er en av de fremste musikerne i Scandinavia. Han spiller med noen av verdens største orkestre, som BBC Philharmonic, Deutsche Symfonieorkester Berlin og Wiener Philharmoniker under dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund og Neeme Järvi. Som en lidenskapelig kammermusiker spiller Thedéen ofte på festivaler og scener over hele verden. Som kammermusiker spiller han med musikere som Martin Fröst og Janine Jansen. Han er tilknyttet Royal College of Music i London som Visiting Professor, professor på Norges musikkhøgskole i Oslo og tidligere professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Thedéen spiller på en 1783 Guadagnini-cello, tidligere eid av M. Rostropovich, utlånt av Dextra Musica. Se et intervju med Torleif om instrumentet hans her.

Louisa Tuck er solocellist ved Oslo-Filharmonien, en stilling hun tiltrådte sent i 2015. Før dette var hun 8 år som seksjonsleder for cello ved Royal Northern Sinfonia. Hun har nylig vært gjestesjef for BBC Symphony, Philharmonia og Sydney Symphony Orchestras. Fra januar 2023 er Louisa utnevnt til professor i cello ved Barratt Due Institutt i Oslo. Hun ble tildelt ‘Associate of the Royal Academy of Music’ i London, ARAM i 2011 for sine tjenester til musikk. I 2019, var Louisa med på innspillingen som solist med Oslo-Filharmonien i Strauss’ Don Quixote. Innspilt på LAWO-etiketten med hoveddirigent Vasily Petrenko. Dette ble kåret til Gramophone ‘Editors choice’ januar 2020. Louisa spiller en Nicolo Gagliano-cello fra 1745, vennlig utlånt fra Dextra Musica Norge. Se Louisa fremføre et stykke av Kathryn Tickell her.

Prisvinnende cellist, Amalie Stalheim (f. 1993) har opptrådt som solist med blant annet Gulbenkian Orquestra, Oslo Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Stockholm Filharmoniske Orkester, Norges Radios Orkester, Gøteborg Symfoniorkester, blant andre. Høydepunkter i sesong 23/24 er soloopptredener med Iceland Symhony Orchestra, Sveriges Radios orkester, Turku Philharmonic Orchestra, Arctic Philharmonic orchestra, Trondheim Soloists, Presidential Symphony Orchestra Ankara, Malmø Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester. I tillegg til å fremføre de tradisjonelle cellokonsertene, spiller Amalie ofte og bestiller også ny skrevet musikk fra det 21. århundre. Hun har samarbeidet med noen av de største komponistene i dag, som Missy Mazzoli, Britta Byström, Anders Hillborg. Amalie Stalheim spiller på en cello bygget av F. Ruggieri (1687) sjenerøst utlånt til henne av Anders Sveaas Stiftelse i Norge. Se Amalie spille på og snakke om instrumentet hennes her.

Kammermusikklærerne:

Tim Frederiksen studerte hos Erling Bloch og Max Rostal, og studerte deretter kammermusikk med blant andre medlemmer av Amadeus-kvartetten og Knud Frederiksen fra den danske strykekvartetten. I 1980 ble Tim utnevnt til hovedbratsjist i Danmarks Nationale Symfoniorkester, og i 1983 ble han tildelt stillingen som leder for orkesteret. Tim har opptrådt som solist på fiolin og bratsj med de fleste danske orkestre, blant annet med Bartoks bratsjkonsert og Per Nørgårds Remembering Child. I 1995 ble Tim utnevnt til professor i bratsj og kammermusikk, samt avdelingsleder, ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Frederik Øland studerte fiolin under professor Serguei Azizian ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og under professor Ulf Wallin ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. 23 år gammel vant han stillingen som leder for Københavns Filharmoniske Orkester, og samme år ble han utnevnt til lærer i fiolin og kammermusikk ved RDAM i København. Frederik forlot Copenhagen Phil i 2017 for å fokusere på den danske strykekvartetten, hvor han er fiolinist, men han fortsetter å assistere i flere av de danske orkestrene fra tid til annen. Frederik er en fjerdedel av den danske strykekvartetten, som han har mottatt mange priser og utmerkelser med, sist som Årets Musical America Ensemble i 2020. Kvartetten turnerer over hele verden, og i 2020 fullførte de en konsertsyklus på alle Beethovens strykekvartetter på Lincoln Center i New York. Deres CD-serie ‘Prism’ ble nominert til en Grammy Award i 2019. Den danske strykekvartetten er arrangører av både DSQ Festival og konsertserien ‘Series of Four’. Her inntar musikerne i kvartetten en mer administrativ rolle, samtidig som de fungerer som kunstneriske ledere. Frederik har mottatt Jacob Gade-prisen, Victor Borge-prisen, Léonie Sonning-stipendet og Emil Holms minnestipend, som deles ut av Danmarks Nationale Symfoniorkester.

Asbjørn Nørgaard er en av sin generasjons ledende klassiske danske musikere. Han er bratsjist i Den Danske Strykekvartett, og har med dem vunnet førstepris i flere nasjonale og internasjonale kammermusikkonkurranser, bl.a. Danske radio P2s kammermusikkonkurranse i 2004 og London internasjonale kammermusikkonkurranse i 2009. Den Danske Strykekvartett spiller ca. 80 konsert i året, over hele verden, som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Berliner-Filharmonien og Elb-Filharmonien. Nørgaard er kunstnerisk ansvarlig for Den Danske Strykekvartetts programmering, og har med dette satt i gang flere nyskapende konsertprogrammer- og formater. Han er i tillegg primus motor for DSQ-festivalen og konsertserien Series of Four.  Asbjørn Nørgaard underviser i bratsj og kammermusikk på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har undervist på festivaler og masterclasser over store deler av verden, bl.a. Yellow Barn og Music@Menlo i USA og Festival de Campos do Jordão i Brasil. Han er i tillegg styreleder for Art Music Denmark, den danske sjangerorganisasjonen for klassisk musikk, ny komposisjonsmusikk og lydkunst.  Asbjørn Nørgaard er utdannet på musikkonservatoriene i Stockholm, Berlin og København med debut fra solistklassen på Det Kongelig Danske Musikkonservatorium i 2013. Han er mottaker av Jacob Gades store legat, Harbyfondets hederspris og Soningfondets talentpris. Han spiller på en Peregrino de Zanetto-bratsch fra 1560, utlånt av Augustinusfondet. 

Fredrik Sjølin vokste opp i Trondheim og er en av Skandinavias mest ettertraktede cellister og kammermusikere i sin generasjon. I 15 år har Fredrik vært cellist i «Den danske strykekvartett», som fortsatt utgjør hoveddelen av hans arbeid. Kvartetten driver omfattende turnévirksomhet med rundt 100 konserter i året, jevnlige innspillinger på ECM-plater, og dukker ofte opp som gjestelærere over hele verden. Utenfor kvartetten er Fredrik aktiv som gjestesolist og kammermusiker, og han underviser med jevne mellomrom ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Se intervju med Fredrik her.

Søknadsfrist er 7. april, 2024.

Søk her!