LÆRERE SOMMERAKADEMIET
OBO
JOHANNES GROSSO
Johannes Grosso er solooboist i Frankfurter Opern- und Museumsorchester, hvor han har vært siden 2015. Han underviser i obo ved Norges musikkhøgskole. I løpet av Gewandhaus Orchestra Leipzigs 2010/2011-sesong var han alternerende solooboist. Han vant den prestisjefylte Prague Spring International Music Competition i mai 2014, og har vunnet flere internasjonale konkurranser. Jevnlig blir han invitert til å spille soloobo i anerkjente orkestre som Budapest Festival Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Seoul Philharmonic Orchestra, the Orchestre de Chambre de Paris, the Orchestre de l’Opéra de Lyon, the Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo og l’Ensemble Les Dissonances.
fløyte
GITTE MARCUSSON
Gitte Marcusson er professor for fløyte ved Royal College of Music i London. Samtidig som hun underviser ved RCM, underviser hun internasjonale studenter i studioet hennes også basert i London. Hun har undervist flere kjente fløytister som: Katherine Bryan, solofløytist ved Royal Scottish National Orchestra, Adam Walker, solofløytist ved London Symphony Orchestra, Alex Jakeman, solofløytist ved BBC Philharmonic, og Joshua Batty, solofløytist ved Sidney Symphony Orchestra.
Gitte har undervist ved Chethams School of Music i 16 år og er svært ettertraktet som gjesteprofessor ved flere konservatorium og høyskoler verden rundt. Hun er grunnlegger og direktør for Nordic Flute International Summer School.
Som student reiste Gitte Marcusson fra sitt hjemland Danmark for å studere fløyte med Trevor Wye og Clare Southworth i Manchester. Hun fortsatte deretter studiene i London sammen med Patricia Lynden, Patricia Morris og Rachel Brown. Etter et 10-år i London der hun spilte i orkester, i kammerorkester og undervisning flyttet hun til Sverige for å jobbe som co-direktør for Camerata Calluna Kammerorkester fra 2000-2010.
Gitte er svært dedikert til kammermusikk som vises gjennom de utallige fremføringene på ulike arrangementer og festivaler i Europa. En av hennes 500 konserter for «Live Music Now» var en fremføring på Buckingham Palace for å hylle Sir Yehudi Menuhin.
Hun er medlem av fakultetet ved Wildacres Flute Retreat i North Carolina og professor ved den prestisjefylte Old Ox Festivalen i Stockholm.
fløyte & piccolo
LINDA TAUBE SUNDÉN
Linda Taube Sundén har vært solopiccolo i Sveriges Radios Symfoniorkester siden 2008, og var før det ansatt i Göteborgs Symfoniker under åren 2001-2008. Hun gjester jevnlig orkestre rundt om i Norden og underviser i piccolo på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og fløyte på Lilla Akademien. I tillegg har hun undervist bl.a. på Musikhögskolan i Göteborg og på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm.
*Underviser kun noen av dagene
KLARINETT
ANDREAS SUNDÉN
Andreas Sundén er soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester og var tidligere soloklarinettist i Royal Concertgebouw Orchestra. Han har vært solist med flere ledende europeiske orkestre og har vunnet flere priser i internasjonale konkurranser. Han begynte sine studier ved Norges musikkhøyskole for Hans Christian Bræin og har etter det studert for Hans Deinzer og Yehuda Gilad i Los Angeles. Sundén har gitt mesterklasser i USA, Australia, Japan, Kina, Korea, og over hele Europa. Sundén er klarinettlærer ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Professor ved Karlstad universitet, på Musikhögskolan Ingesund. Han er også kunstnerisk leder for blåserkurset på sommerakademiet.
KLARINETT
BJÖRN NYMAN
Björn Nyman er soloklarinettist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester. Han er også en aktiv solist og kammermusiker. Nyman er prisvinner i to av de mest prestisjefulle internasjonale konkurransene for klarinettister: ARD-konkurransen i München 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense 2005. Nyman har studert med Hans Christian Bræin og Leif Arne Pedersen ved Norges musikkhøgskole, samt med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles. Björn Nyman fikk sin første jobb som soloklarinettist allerede som 19-åring i Lapin Kamariorkesteri. Han har også vært soloklarinettist i Gustav Mahler Jugendorchester under dirigenter som Pierre Boulez og Claudio Abbado. I 2016 utga han sin første solo-cd på LAWO, hvor han sammen med Kringkastingsorkestret fremfører verk av Debussy, Crusell og Jan Erik Mikalsens Klarinettkonsert, som er tilegnet Nyman. Nyman underviser på Norges Musikkhøgskole.
*Underviser kun noen av dagene
Fagott
AUDUN HALVORSEN
Audun Halvorsen, født 1979, studerte med Robert Rønnes, Eirik Birkeland, Knut Sønstevold, og Ole Kristian Dahl, som har vært Audun sin coach og mentor siden 2001. Siden 2006 har han vært solofagottist ved Danmarks Radio Symfoniorkester i Københaven, NDR Sinfonieorchester i Hamburg (2011), Rotterdam Philharmonic Orkester (2005-2006) og ved Norrköping Symfoniorkester (2001-2007).
Audun har gjestespilt for orkestre som London Symfoniorkester, Mahler Kammerorkester, Oslo Filharmonien, Sveriges Radios Symfoniorkester osv. Audun jobber nå med å undervise fagott ved Den Kongelige Danske Musikkonservatorium, og ved Norges musikkhøyskole.
*Underviser kun noen av dagene
FAGOTT
FREDRIK EKDAHL
Fredrik Ekdahl er solofagottist i Kungliga Filharmonikerna og har hatt samme stilling i Sveriges Radios Symfoniorkester. I tillegg gjester han jevnlig orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og London Symphony Orchestra som solofagottist, med dirigenter som Claudio Abbado, Bernhard Haitink og sir Simon Rattle. Som en en ivrig solist og kammermusiker, har Ekdahl samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Martin Fröst og Radek Baborak på festivaler og scener rundt i verden.
Ekdal underviste tidligere på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og har holdt mesterklasser på Hochschule für Musik und Darstellende Kunst I Stuttgart, The Royal Conservatoire Antwerp, Beijing Conservatory of Music og Australian National Academy of Music, i tillegg til at han har undervist i flere år på Voksenåsen Sommerakademi.
Ekdahl studerte med Arne Nilsson, Knut Sönstevold, Ole Kristian Dahl og Dag Jensen på universiteter i Gøteborg, Stockholm, Aarhus og Hannover.I 2006 kom han på 2. plass i Gillett-Fox-konkurransen i USA.
På jakt etter å utvide fagottrepertoaret fremfører Ekdahl ofte ny musikk, og samarbeider med komponister som Jesper Nordin, Jacob Mühlrad og Molly Kien. I 2022 ble Jesper Nordins fagottkonsert “Vicinities” med Daniel Harding og Sveriges Radios Symfoniorkester gitt ut på plateselskapet Kairos.
Siden 2022 har Fredrik Ekdahl vært professor i fagott ved HfM Trossingen.
*Underviser kun noen av dagene
HORN
FRØYDIS REE WEKRE
Frøydis Ree Wekre startet med fiolin 6 år gammel og gikk over til valthorn som 17-åring. Etter ett år i det norske Operaorkesteret fikk hun stilling i Oslo Filharmoniske Orkester. Her var hun ansatt i 30 år, det meste av tiden som alternerende solohornist. Senere ble hun professor i horn og kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Hun er kjent i fagkretser over hele verden etter tallrike mesterklasser og konserter som solist og kammermusiker.
Hennes bok fra 1992, Thoughts on Playing the Horn well, er oversatt til 9 språk. Hennes nyeste bok, Collected Writings, utkom i 2020. Videre har hun gjort mange CD-innspillinger, på merker som SIMAX, CRYSTAL og 2L. En stor del av de innspilte verkene ble opprinnelig komponert spesielt til henne.
Frøydis Ree Wekre er æresmedlem av International Horn Society, og hun har vært jevnlig gjest ved festivaler som Sarasota Music Festival i USA og Riva del Garda i Italia, samt i Banff og Domaine Forget i Canada. Hun er fortsatt aktiv og underviser ved mesterklasser i inn- og utland. Frøydis Ree Wekre’s livslange pedagogiske virksomhet har resultert i at hundretalls hornister er blitt ansatt i profesjonelle ensembler i mange land.
PIANO
NATALLIA PAPOVA
Natallia Papova har mastergrad i soloutøving fra Norges musikkhøgskole i Oslo med Håvard Gimse, Liv Glaser og Leif Ove Andsnes som lærere. I løpet av karrieren har hun turnert og spilt konserter som solist- og kammermusiker i en rekke europeiske og asiatiske land, i Norden, Kina og USA.
Hun har opptrådt på arenaer som Oslo kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen, Troldhaugen, Levende Klassisk, Det Norske Operahuset og NRK radio og TV. Hun har vært solist med Oslos Universitetets- og Ålesund symfoniorkester, og var finalist i konkurransene til Conoco- Philips (NMH) og INTROklassisk til Rikskonsertene. Hun har samarbeidet med flere skandinaviske solister og har også vært med på urfremføringer av norsk samtidsmusikk.
Musikere som Liv Glaser, Philippe Entremont, Jiri Hlinka, Robert Levin, Malcolm Bilson og Bart von Oort (hammerklaver) har vært viktige mentorer og inspiratorer gjennom mesterklasser og festivaler.
Hun er vinner av førsteprisen i pianokonkurransen på Musikkakademiet i Minsk (2003), og er semifinalist i ”M.K.Ciurlionis International Piano Competition” i Vilnius (Litauen). Hun har også mottatt flere priser som kammermusiker.
Siden 2007 har hun vært ansatt som akkompagnatør ved Barratt Due musikkinstitutt.
PIANO
ASUKA NAKAMURA
Asuka Nakamura begynte å spille piano som treåring i Nagoya, Japan. Da hun var seks år debuterte hun, og spilte kammermusikk med medlemmer av statens filharmoniske orkester, og allerede som niåring gjorde hun sin solistdebut med Mozarts kjente pianokonsert nr. 23.
Asuka har vunnet både 1. og 2. pris i den prestisjefylte pianokonkurransen J. P. Fresh i Tokyo, som blant annet innebar en konsert i Stockholms konserthus i 1997.
Hun har studert med Staffan Scheja på Kungl. Musikkhögskolan i Stockholm. Da hun avsluttet studiene ble hun tildelt Jetongmedalj, som kun deles ut til de aller beste på høyere videreutdanninger.
Etter at Asuka flyttet til Stockholm har hun mottatt stipender fra Frimurerlosjen og Kungl. Musikaliska akademien fire på på rad. Hun har også deltatt som stipendiat i Holland Music Sessions og i Schleswig Holstein Music Festival i Tyskland. I Sverige har hun opptrådt med pianokonserter av Grieg, Beethoven, Mozart og Messiaën, og i 2010 var hun solist med Västerås Sinfonietta med Mendelssohn Pianokonsert nr. 1.
I 2013 lagde Sveriges Radio dokumentaren «Mozart har aldri vært i Japan», som er et fritt, kunstnerisk innblikk i Asukas reise fra Japan og om hennes liv som pianist i Sverige i dag.
PIANO
MARIA TARASEWICZ
Maria Tarasewicz har allerede fått et misunnelsesverdig internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Dybden og kvaliteten på Marias legitimasjon kan bedømmes gjennom samarbeidene hun har hatt med mange store internasjonale artister, som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind og Truls Mørk. Hun er også opptatt av å jobbe med og utvikle yngre artister. Maria har opptrådt på alle Londons store konsertarenaer, inkludert Wigmore Hall, Cadogan Hall, Southbank, Royal Albert Hall og mange andre. Et av Marias nåværende prosjekter er initiativet til å grunnlegge The Thinking Musician©, plattformen som organiserer sommermusikkkurs som kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og snakker om kunstnerens rolle i verden.
STRYK
FIOLIN/BRATSJ
PETER HERRESTHAL
Den prisvinnende fiolinisten Peter Herresthal har vært solist med orkestre og ensembler over hele verden fra Melbourne symfoniorkester med komponist Thomas Adès som dirigent på Melbourne festival, Wien Radio Symfoniorkester i Konzerthaus Wien, BBC Philharmonic, London Sinfonietta til de ledende skandinaviske orkestrene som Oslo and Stockholm filharmoniske. Han har spilt inn 16 fiolinkonserter for BIS og Simax og fått 7 nominasjoner og vunnet 3 spellemannspriser. Innspillingen av Per Nørgårds fiolinkonserter ble nominert til Gramophone Award og var «Editors Choice» i The Strad Magazine og International Record Review. De tre siste sesongene har Herresthal turnert i Europa og USA med Kaija Saariahos aria “Vers toi es si loin” som er skrevet for ham. Samt hatt flere enn 15 framføringer av hennes fiolinkonsert “Graal Theatre”, nylig innspilt for BIS med Oslo-Filharmonien og en TV-produksjon for BBC. Peter Herresthal er professor ved Norges Musikkhøyskole, gjesteprofessor ved Royal College of Music, London og NYU Steinhard School New York. Han spiller på en GB Guadagnini fra Milano 1753.
*Underviser både fiolin og bratsj
FIOLIN/BRATSJ
MARK MESSENGER
Mark Messenger er en anerkjent fiolinist, dirigent og kammermusiker, og har arbeidet sammen med mange anerkjente navn. Blant dem er Lord Yehudi Menuhin, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Bernard Greenhouse, Natalie Clein, Raphael Wallfisch, Thomas Carroll, Yonty Solomon, Howard Shelley, John Lill, Dame Thea King, Michael Collins, Chris Garrick, og Sir John Dankworth. Siden 2002 har han i tillegg vært en ettertraktet lærer, internasjonal dommer, eksaminator etc. Studenter reiser fra store deler av verden for å studere med ham. Han har også initiert flere utdanningsprogrammer for unge orkestermusikere, og er kunstnerisk leder for Essex Young People’s Orchestra. Han er leder for strykavdelingen ved Royal College of Music i London og tilknyttet Norges musikkhøgskole som konsulent.
Sammen med kona hans, pianisten Maria Tarasewicz, har de startet Thinking Musician programmet som hjelper og stimulerer unge talenter til å bli bedre musikere og en bedre versjon av seg selv.
*Underviser både fiolin and bratsj
FIOLIN/BRATSJ
PER ENOKSSON
Per Enoksson begynte å studere fiolin med Alice Goldschmid og senere med professor Milan Vitek. Etter å ha tatt diplomeksamen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København i 1982, fortsatte han studiene sine i New York med Professor Dorothy DeLay ved Juilliard School of Music. Per Enoksson har også deltatt på mesterklasser med Henryk Szeryng og Isaac Stern. Han utmerket seg som prisvinner i Carl Nielsen og Jean Sibelius-konkurransene.
Per Enoksson sin karriere inkluderer soloopptredener med alle de ledende skandinaviske orkestrene inkludert Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, Stavanger symfoniorkester, Sveriges Radio, Göteborg Symfoniorkester, Malmö SymfoniOrkester, Helsinki og Danmarks Radios Orkester. Han var konsertmester for Göteborgs Symfoniorkester fra 1987-2022
Per har spilt inn flere flere plater som inkluderer de komplette Brahms-sonatene, Busoni- og Sjögren-sonatene og Messiaens Quartet for the End of Time.
Han har undervist hos Musikkhøgskolen i Oslo og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Nå for tiden er Per Enoksson professor ved Edsberg Slott – Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
*Underviser både fiolin and bratsj
FIOLIN/BRATSJ
DIEMUT POPPEN
Diemut Poppen er en av de mest fremragende bratsjistene fra sin generasjon. Født inn i en musikalsk familie i Tyskland begynte hun å spille fiolin i en alder av syv år. Allerede som niåring spilte hun sine første konserter som solist. Hun lærte å spille flere instrumenter, men bratsj ble hennes favoritt. Diemut Poppen har studert i Düsseldorf, Aachen, Köln, Berlin, Bloomington (USA) og Paris. Undervist av de beste fiolinistene har Diemut vært elev av Y. Bashmet, K. Kashkashian, B. Giuranna, H. Schlichtig, og P. Schidlof fra Amadeus-kvartettet.
Nå til dags er Dieumut Poppen en av de mest ettertraktede bratsjistene og spiller konserter verden rundt. Som solist og kammermusiker har hun dukket opp på de viktigste musikkscenene rundt om i verden. Hun har spilt som solist ved Barbican Centre, Queen Elizabeth Hall i London og som kammermusiker i blant annet Wigmore Hall. Poppen har blitt invitert av anerkjente musikere for å spille ved deres festivaler, blant de har vært C. Abbado, A. Schiff, G. Kremer, T. Mork, L. Kavakos, N. Gutman, og A. Chaushian.
Diemut Poppen har spilt som solist med dirigentene Heinz Holliger, Frans Brügen, og Claudio Abbado (Carnegie Hall, New York). Hun har blitt tildelt European Music Award.
Poppen har vært kunstneriskleder for flere kammermusikkfestivaler og for tiden jobber aktivt med Cantabile Festival Lisboa og Rigi Musiktage i Sveits. Diemut Poppen var alternerende solobratsjist i Lucerne Festival Orchestra og solobratsjist samt en av grunnleggerne av The Chamber Orchestra of Europe.
Poppens repertoar er eksepsjonelt bredt. Det spenner fra de klassiske bratsjkonsertene til alle kombinasjoner av kammermusikk og samtidsmusikk. Flere komponister har skrevet nye stykker for henne. Diemut Poppen har spilt inn for Deutsche Grammophon, Capriccio, Live classics, EMI, Tudor, Ondine og BIS.
Diemut Poppen er professor for bratsj- og kammermusikk ved Detmold, Escuela de Musica Reina Sofia Madrid, og hos Zürcher Hochschule der Künste. Hennes studenter er alltid vellykkede og vinner viktige stillinger i europeiske orkestre og universiteter.
*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj
FIOLIN/BRATSJ
STEPHANIE BAER
Stephanie Baer, direktør for strykstudiene, professor i bratsj og professor i kammermusikk ved NYU, har vært et aktivt medlem av New Yorks musikalske scene i mange år. Baer er en erfaren kammermusiker og har turnert mye i Europa, Asia og Afrika. Baer har turnert over hele USA som medlem av Arioso Ensemble, har vært hovedbratsjist og kammersolist ved Carmel Bach Festival hvor hun opptrådte på barokk og moderne bratsj, og har opptrådt på Mostly Mozart, Monadnock og White Mountains Festivals.
Baer er tidligere medlem av “New Music Today” og har vært gjesteartist hos The Group for Contemporary Music, Steve Reich Ensemble og “Meet the Moderns”. Hun har spilt inn med artister som Philip Glass, John Adams, Steve Reich og The Modern Jazz Quartet. Baer er tidligere hovedbratsjist i New Jersey Symphony og har opptrådt med Orpheus, New York City Ballet, New York City Opera, Brooklyn Philharmonic og mange andre ensembler i New York-området. Baer har sittet i fakultetene hos Bard College, Vassar College og Conservatory of Music ved Brooklyn College. Baer har B.M. og M.M. grader fra Mannes College of Music og et Diploma of Honor fra Academia Chigiana, Siena, Italia.
Hun er også mottaker av den prestisjetunge CB Jackson Master’s Award for Musical Excellence fra Berkshire Music Festival, Tanglewood. Hennes lærere inkluderer William Primrose, Dorothy Delay, Michael Tree, Bruno Giuranna, Joyce Robbins, Karen Tuttle og Karen Ritscher. Hun har trent kammermusikk med medlemmer av Juilliard og Guarneri Quartets samt med Felix Galimir.
*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj
FIOLIN/BRATSJ
MARI SAMUELSEN
Mari Samuelsen er en norsk klassisk fiolinist kjent for sin eventyrlystne tilnærming til programmering og presentasjon. Med en teknikk som blander virtuositet og fengslende musikalsk finesse, presenterer Mari et nyskapende musikalsk univers av komponister som Anna Meredith, Max Richter, Hannah Peel, Caroline Shaw, Arvo Pärt, Pēteris Vasks, Jeff Mills, og av Bach, Phillip Glass, Beethoven og Vivaldi. Hennes driv til å gå mot strømmen er det som gjør Mari Samuelsen til en internasjonal suksess.
Mari studerte under Arve Tellefsen, og senere på Barratt Due Instituttet i Oslo. Deretter studerte hun i et tiår med verdenskjent professor Zakhar Bron på Zurich University of the Arts.
Mari har vært solist på flere av verdensberømte scener som Carnegie Hall i New York, Hollywood Bowl, Barbican Centre i London, Berlin- Konzerthaus, og Philharmonie i Paris og Théâtre des Champs-Elysées.
Hun er signert med plateselskapet Deutsche Grammophon og slap hennes andre album “LYS” i 2022. Samtlige er hun kunstnerisk leder for Oslo Yellow Lounge.
Bilde fra Deutsche Grammophon/ Jonathan Vivaas Kise
*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj
CELLO
TORLEIF THEDÉEN
Cellist Torleif Thedéen er en av de fremste musikerne i Scandinavia. Han spiller med noen av verdens største orkestre, som BBC Philharmonic, Deutsche Symfonieorkester Berlin og Wiener Philharmoniker under dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund og Neeme Järvi. Som en lidenskapelig kammermusiker spiller Thedéen ofte på festivaler og scener over hele verden. Som kammermusiker spiller han med musikere som Martin Fröst og Janine Jansen. Han er tilknyttet Royal College of Music i London som Visiting Professor, professor på Norges musikkhøgskole i Oslo og tidligere professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Thedéen spiller på en 1783 Guadagnini-cello, tidligere eid av M. Rostropovich, utlånt av Dextra Musica.
*Underviser kun 10. og 11. august
CELLO
HÉLÈNE DAUTRY
Hélène Dautry er anerkjent som en av de mest fremragende figurene i sin generasjon, og er en ettertraktet cellist og lærer. Elev av Maurice Gendron, Hélène har arvet en av de vakreste representasjonene av den franske celloskolen. Innehaver av den ettertraktede førsteprisen til CNSM i Paris og prisen for det internasjonale ‘Maurice Ravel Academy’, opptrådte hun i 12 år over hele verden som solist med orkesteret til Jean-Francois Paillard, og var cellosolo i orkesteret i Besancon, under ledelse av Peter Csaba.
Innehaver av C A det høyeste undervisningsdiplomet i Frankrike, Hélène er for tiden professor ved RCM i London, ved CRR i Paris, og ved Ecole Normale de Musique ‘Alfred Cortot i Paris.
Invitert til en rekke festivaler og til å opptre som jury, fortsetter hun sin karriere som solist og kammermusikkartist.
cello
HENRIK BRENDSTRUP
Henrik er født i Danmark og studerte ved Det Kongelige Akademi i København med Erling Bløndal Bengtsson, og senere i London med William Pleeth og Ralph Kirshbaum.
Han ble med i Chamber Orchestra of Europe i 1987, kort tid etter å ha gjort sin første turné. Siden den gang har Henrik jobbet mye med orkesteret.
Han har opptrådt som solist og kammermusiker over hele Europa, og er fast gjest på høyt profilerte internasjonale kammermusikkfestivaler.
Hans mange innspillinger inkluderer komplette verk for cello og piano av Beethoven, soloverk for cello av Sofia Gubaidulina, og celloverk av Chopin og Liszt som vant den franske prisen “Diapason d’Or”.
Henrik er en svært aktiv kammermusiker og har vært cellist i flere ledende ensembler i Danmark, som Danish String Quartet, strykesekstetten “Copenhagen Classic” og Gefion Trio.
Han er for tiden professor i cello ved Kungliga Musikhögskolan i Århus, Danmark.
*Underviser kun noen av dagene
kAMMERMUSIIKK & FIOLIN/BRATSJ
FREDERIK ØLAND – DANISH STRING QUARTET
Frederik Øland studerte fiolin under professor Serguei Azizian ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og under professor Ulf Wallin ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. I en alder av 23 år vant han stillingen som leder av Københavns Filharmoniske Orkester, og samme år ble han utnevnt til lærer i fiolin og kammermusikk ved RDAM i København. Frederik forlot Copenhagen Phil i 2017 for å fokusere på Danish String Quartet, der han er fiolinist, men han fortsetter å spille i flere av de danske orkestrene fra tid til annen.
Frederik er en fjerdedel av den danske strykekvartetten som tilsammens har mottatt mange priser og utmerkelser, senest som Musical America Ensemble of the Year i 2020. Kvartetten turnerer over hele verden, og i 2020 fullførte de en konsertsyklus av alle Beethovens strykekvartetter på Lincoln Center i New York. CD-serien deres ‘Prism’ ble nominert til en Grammy Award i 2019.
Danish String Quartet er arrangør av både DSQ-festivalen og konsertserien “Series of Four”. Her tar musikerne i kvartetten en mer administrativ rolle, samtidig som de fungerer som kunstneriske ledere.
Frederik har mottatt Jacob Gade-prisen, Victor Borge-prisen, Léonie Sonning-stipendet og Emil Holms minnestipend, som deles ut av Danmarks Symfoniorkester.
kAMMERMUSIKK & FIOLIN/BRATSJ
ASBJØRN NØRGAARD – DANISH STRING QUARTET
Asbjørn Nørgaard er en av sin generasjons ledende klassiske danske musikere. Han er bratsjist i Den Danske Strykekvartett, og har med dem vunnet førstepris i flere nasjonale og internasjonale kammermusikkonkurranser, bl.a. Danske radio P2s kammermusikkonkurranse i 2004 og London internasjonale kammermusikkonkurranse i 2009. Den Danske Strykekvartett spiller ca. 80 konsert i året, over hele verden, som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Berliner-Filharmonien og Elb-Filharmonien. Nørgaard er kunstnerisk ansvarlig for Den Danske Strykekvartetts programmering, og har med dette satt i gang flere nyskapende konsertprogrammer- og formater. Han er i tillegg primus motor for DSQ-festivalen og konsertserien Series of Four.
Asbjørn Nørgaard underviser i bratsj og kammermusikk på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har undervist på festivaler og masterclasser over store deler av verden, bl.a. Yellow Barn og Music@Menlo i USA og Festival de Campos do Jordão i Brasil. Han er i tillegg styreleder for Art Music Denmark, den danske sjangerorganisasjonen for klassisk musikk, ny komposisjonsmusikk og lydkunst.
Asbjørn Nørgaard er utdannet på musikkonservatoriene i Stockholm, Berlin og København med debut fra solistklassen på Det Kongelig Danske Musikkonservatorium i 2013. Han er mottaker av Jacob Gades store legat, Harbyfondets hederspris og Soningfondets talentpris. Han spiller på en Peregrino de Zanetto-bratsch fra 1560, utlånt av Augustinusfondet.
*Underviser kun noen av dagene
kAMMERMUSIKK & CELLO
FREDRIK SCHØYEN SJÖLIN – DANISH STRING QUARTET
*Underviser kun noen av dagene
PIANO
CRAIG WHITE
Craig White har sin utdannelse fra Royal Academy of Music med Michael Dussek og Diana Ketler hvor han fullførte en diplomutdannelse i pianoakkompagnement. Craig bodde og arbeidet i Tyskland på Hochschule für Musik und Tanz Köln og har siden det jobbet ved Kronberg Academy som akkompagnatør. I 2012 vant Craig akkompagnatørprisen på Centenary Kathleen Ferrier Awards, etterfulgt av akkompagnatørprisen på Thelma King Award, Great Elm Vocal Awards og AESS Finals. Oktober 2019 slapp han sin debut-CD av tidligere sanger av Joseph Jongen sammen med sopranen Sarah Defrise. Han jobber også som arrangør og i 2019 publiserte han et hefte med 5 nye fiolin- og pianoarrangementer av Debussys pianopreludier.
PIANO
BERIT JOHANSEN TANGE
Berit Johansen Tange er utdannet ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Anne Øland, og debuterte fra kammermusikklassen i 2000. Hun er i dag ansatt som akkompagnatør, repetitør og lærer i akkompagnement på DKDM. Berit Johansen Tange har opptrådt som kammermusiker og solist i utallige sammenhenger, både i og utenfor Danmark. Hun har spesielt jobbet svært intenst med den danske komponisten Rued Langgaards musikk, og har spilt inn tre plater med hans verker for soloklaver. Det fjerde albumet kom i 2022. Sammen med fiolinisten Gunvor Sihm har hun spilt inn alle Langaards verker for fiolin og klaver (3 plater), utgivelser som har fått svært gode anmeldelser både i inn- og utland.
Berit Johansen Tange har i flere år vært fast konsertgiver ved den årlige Rued Langgaard Festival, og har aktivt arbeidet for å spre kjennskap til hans musikk. Dette har hun blant annet gjort ved masterclasser, en Langgaard-konkurranse for studenter som ble lansert i 2021, og solistopptreden ved Langgaard-symposium i Wien. Johansen Tange er også medutgiver av noteutgaven av Langgaards samlede verker for klaver, utgitt på Edition Wilhelm Hansen i 2018.
PIANO
MARIA TARASEWICZ
Maria Tarasewicz har allerede fått et misunnelsesverdig internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Dybden og kvaliteten på Marias legitimasjon kan bedømmes gjennom samarbeidene hun har hatt med mange store internasjonale artister, som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind og Truls Mørk. Hun er også opptatt av å jobbe med og utvikle yngre artister. Maria har opptrådt på alle Londons store konsertarenaer, inkludert Wigmore Hall, Cadogan Hall, Southbank, Royal Albert Hall og mange andre. Et av Marias nåværende prosjekter er initiativet til å grunnlegge The Thinking Musician©, plattformen som organiserer sommermusikkkurs som kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og snakker om kunstnerens rolle i verden.
VOKAL
VOKAL
RANDI STENE
Randi Stene har etablert seg som en av de viktigste skandinaviske sangere i sin generasjon og har opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris og mange flere.
Hun ble født i Trondheim i 1963, og avsluttet sin utdannelse som operasanger på Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019.
Randi Stene har et stort repertoar som dekker klassisk mezzo-sopran roller, samt nyere og sjeldent fremførte verk.
I 2009 ble hun professor i sang ved Norges musikkhøgskole, en stilling hun hadde til hun ble utnevnt som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett i 2020. Randi er kunstnerisk leder for Vokal programmet ved Voksenåsen Sommerakademi.
* Underviser deltid
VOKAL
SUSANNA EKEN
Susanna Eken er en av Skandinavias mest kjente vokalpedagoger. Siden 1972 har hun vært lærer ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som førsteamanuensis i sang og vokalteknikk. Hun underviser også på Operaakademiet ved det Kongelig Teater i København. I løpet av de siste 25 årene har Susanna Eken undervist en lang rekke ledende skandinaviske og internasjonale sangere, deriblant Randi Stene, Mari Eriksmoen, Magnus Staveland, Johannes Weisser og Lise Davidsen.
VOKAL
ANNE MARGRETHE DAHL
Anne Margrethe Dahl har de siste 15 årene, ved siden av sin karriere som kongelig operasanger ved operaen på Det Kongelige Teater i København, vært leder av Operaakademiet i København. I tillegg har hun undervist og utdannet en lang rekke danske og internasjonale operasangere. Anne Margrethe Dahl har i flere år holdt masterclasser sammen med sangpedagogen Susanna Eken. Forrige sesong veiledet og underviste hun også på Stuttgarts Musik Hochschule og Den Norske Opera.
VOKAL
TUVA SEMMINGSEN
Tuva Semmingsen, mezzosopran, har sin sangutdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og Opera-Akademiet, DKDM i København.
Tuva debuterte 1999 på Det Kongelige Teater i København som Cherubino i Figaros Bryllup, og sang samme parti på Teatro Fenice i Venezia 2000. Som fast medlem i solistensemblet på Det Kongelige Teater 2000-2016 har hun gjort seg bemerket i bl.a Julius Cesar, Barberen i Sevilla, Askepott, m.fl.
Tuvas kjærlighet til tidligmusikk har ført til samarbeide med bl.a Concerto Copenhagen og Barokksolistene. Sammen med sistnevnte har hun innspilt CD’en London Calling, og soundtracket til Lars von Triers film “Antichrist”.
Tuva fullførte sin Mastergrad i elitesangspedagogikk ved DKDM sommeren 2022, og er sideløpende i gang med en serifiseringsutdannelse i Timani, ved Institutt for Musikerhelse og Bevegelse i Oslo.
Siden august 2020 er hun ansatt som førsteamanuensis i sang ved Griegakademiet i Bergen. Studieåret 21/22 er hun også konstituert timelærer ved DKDM, hvor hun underviser sang og stemmeteori.
NY MUSIKK
RACHEL J. PETERS
Komponist / librettist Rachel J. Peters skriver operaer som høres ut som musikaler og musikaler som høres ut som operaer: Companionship (Fort Worth Opera), Rootabaga Country (Sarasota Opera), Sketchbook for Ollie (Lyric Opera of Kansas City), Lesson Plan (Caramoor / On Site Opera), The Wild Beast of the Bungalow (Oberlin Conservatory), Staggerwing, Men I’m Not Married To (Cleveland Opera Theater), og Only Children (NYU Tisch). Konsertverk inkluderer Ethel Smyth Plays Golf in Limbo (Semperoper Dresden) og If You Can Prove That I Should Set You Free (Albany Symphony). Rachels sanger har blitt fremført på Lincoln Center, Second Stage, National Opera Center, Symphony Space, National Sawdust, og kabareter og teatre i hele USA. Hun er en bidragsyter til The AIDS Quilt Songbook, samt Michael R. Jacksons Dirty Laundry og Zachary James’s CALL OUT album. Rachel har vært blant annet vært stipendiat hos New Dramatists Composer-Librettist Studio, The American Opera Project, John Duffy Institute for New Opera. Kimmel Harding Nelson, Yaddo og Millay Arts. Hun er en OPERA America Female Composers Discovery Grant mottaker for den kommende Manor of Speaking. Rachel har studert ved Brandeis University og NYUs Graduate Musical Theatre Writing Program og sitter i Dramatists Guild’s Opera Committee. Hun bor i Brooklyn, New York.
NY MUSIKK
ROYCE VAVREK
Royce Vavrek er født i Canada, men basert i Brooklyn som librettist og tekstforfatter som har blitt kalt “den indie versjonen av Hofmannsthal” (The New Yorker) en “Metastasio av operascenen i sentrum” (The Washington Post), “en eksemplarisk skaper av operaprosa” (The New York Times), og “en av de mest berømte og ettertraktede librettistene i verden” (CBC Radio). Hans opera “Angel’s Bone” med komponisten Du Yun ble tildelt Pulitzer-prisen for musikk i 2017.
jUNIORVOKAL
STÅLE YTTERLI
Ståle Ytterli, fra Korgen i Nordland. Han har sangutdannelse fra Oslo, København og New York. Ytterli er en sanger med bredt repertoar som spenner fra middelaldermusikk til moderne musikal. De siste årene har han jobbet mest med teater, musikaler, underholdningsmusikk som tidlig jazz-/ragtime og tango. Han har også vært med i flere moderne danseforestillinger. Han har hatt store roller i musikaler som bl.a. Les Miserables, Chess, Which Witch, Lady be good. Han har også jobbet på Haugesund Teater i “Annie”, Vampmusikalen “Hallo Adjø”, og teatermonologen “Jeg er min egen kone.” I 2014 var han tilknyttet Sogn og Fjordane Teater i den nyskrevne musikalen Kjærleikens Ferjereiser av Sommero og Hoem. Han har vært på tre lange studiereiser til Buenos Aires for å lære mer om tangosang og for å oppleve et levende tangomiljø. Han har nå startet en tangogruppe (Cantango) som fokuserer hovedsaklig på argentinsk sangtango. Han er også en ettertraktet sanglærer og er tilknyttet Norges Musikkhøgskole og Det Norske Teatret som sanglærer. Ved Musikkhøgskolen underviser han også i drama og scenefag.
JunIORVOKAL
ÅSHILD KYVIK BAUGE
Åshild Kyvik Bauge var utdannet allmennlærer fra musikklinjen ved Bergen Lærerhøgskole og vokalpedagog fra Norske Musikklæreres Landsforbund, før hun avla utøvende kandidat- og diplomeksamen i sang ved Norges musikkhøgskole. Siden 1996 og frem til i dag har hun vært lektor i sang ved Rud videregående skole i Bærum. I 15 år var hun tilknyttet Norges Musikkhøgskole som timelærer og høgskolelektor, inntil hun i 2005 ble ansatt som førsteamanuensis i vokaldidaktikk ved Barratt Due Musikkinstitutt. Ved siden av pedagogisk praksis har Åshild tilbakelagt en omfattende konsertvirksomhet som mezzosopran. I 2014 kom hun ut med boken ”Sangteknikk i barne- og ungdomskoret” sammen med Randi Clausen Aarflot. Nå arbeider hun med en lærebok i vokaldidaktikk for Gyldendal forlag sammen med førsteamanuensis ved NMH Kristin Kjølberg. Åshild har bidratt ved både Voksenåsen Vinter- og Sommerakademi, og dette blir fjerde gangen hun har juniorklassen på sommerakademiet.
VOKAL
BO SKOVHUS
Bo Skovhus er en dansk sanger (baryton). Han deler sin virksomhet mellom opera, lieder, og undervisning.
Skovhus er utdannet ved musikkonservatoriet i Aarhus, Operaakademiet i København og i New York. Etter en oppsiktsvekkende debut ved Wiener Volksoper i 1988, der han steppet inn på kort varsel i tittelrollen i Don Giovanni, gjorde han raskt karriere på de største internasjonale operascenene, som Metropolitan i New York, Deutsche Oper Berlin og Paris-operaen i tillegg de to operahusene i Wien, ved Salzburg-festspillene og en rekke andre festivaler.
Skovhus er også aktiv som pedagog, blant annet ved American Institute of Musical Studies i Graz, Østerrike. Han har vært professor ved Norges musikkhøgskole siden 2014.
PIANO
STEFAN IBSEN ZLATANOS
Stefan Zlatanos er utdannet pianist ved Norges musikkhøgskole (2003-2009) med Liv Glaser og Einar Henning Smebye, og ved Hans Eisler Hochschule für Musik Berlin med Galina Iwansowa. Parallelt har han tatt jazzpiano- og sangtimer og etterutdanning i kordireksjon med Tone Bianca Dahl på Norges musikkhøgskole. Stefan er Universitetslektor ved Norges musikkhøgskole. I 2015 gav han ut sin første soloplate.
PIANO
ORSI FAJGER
Pianisten Orsi Fajger ble født i Kazincbarcika, Ungarn, og ble uteksaminert fra Franz Liszt Academy of Music i Budapest som kormester, musikklærer og repetiteur/akkompagnatør. Etter endt utdanning begynte hun på Liszt-akademiet som professor i stemme- og treblåseavdelingen, og kort tid etter ble hun også repetitør ved den ungarske statsoperaen. Siden 2010 har hun vært ansatt på heltid ved Den Kongelige Danske Opera som repetitør og siden 2017 har hun jobbet som musikksjef. I sesongen 2022/23 fyller hun en rolle som midlertidig castingkonsulent ved Operaen i København. Hun gir ofte mesterklasser ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og var i 2013 offisiell pianist ved Placido Domingos operakonkurranse ‘The Operalia’. Siden 2008 har hun deltatt i Adam Fischers ‘Budapest Wagner Days’, hvor hun har vært leder for musikkstaben siden 2014.
PIANO
OLESYA TUTOVA
Olesya Tutova er prisvinner av de internasjonale piano- og kammermusikk-konkurransene, utdannet ved Det statlige Tchaikovsky-konservatorium i Moskva. Hun er fast ansatt ved KHiO som operarepetitør og studieleder.
Olesya akkompagnerte sangerne på “the International Stanislaw Moniuszko Vocal Competition” i 2013 og 2016, “the International Tchaikovsky competition” i 2015, Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2019.
Olesya deltok i Festival ‘Veranos de la villa de Madrid’ (Spania), Saaremaa Opera Festival (Estonia), ‘Prahova Classic Nights’ Festival (Romania), Xanten Opera Festival (Tyskland), 58th Wiltz Opera Festival (Luxembourg), samarbeidet med Compañía Nacional de Teatro Clásico in Madrid, Warsaw Nasjonal Opera, Wroclaw Opera, Kraków Philharmonic. Olesya har vært opera-repetitør for de følgende premierene: Angels in America av Peter Eötvös under Peter Eötvös på Wroclaw Opera (2012), Iolanta av Tsjaikovskij under Bassem Akiki på Warszawa Nasjonal Opera, Samson et Dalila av Saint-Saëns under Jacques Delacôte på Savonlinna Opera festival (2013), Fiery Angel av Prokofiev under Kazushi Ōno på Aix-en-provence Opera festival (2018), samt oppsetningene av Spar Dame av Tsjaikovskij (2018), Eugen Onegin av Tsjaikovskij (2020, 2023) og L’enfant et les sortileges av Ravel (2023) ved Den Norske Opera og Ballett i Oslo.
harpE
harpE
ISABELLE PERRIN
Som internasjonal solist er Isabelle Perrin regelmessig invitert for å spille solokonserter og harpekonserter med prestisjetunge ensembler og orkestre over hele verden.
Isabelle har spilt inn en rekke CD-er med soloverker, kammermusikkverker og harpekonserter.
I tillegg til sin karriere som solist, er Isabelle Perrin dypt engasjert i å videreformidle sin kunnskap til andre. Som yngste mottaker av French Certificate of Aptitude i harpepedagogikk (hun var bare sytten år gammel), har hun vært professor i harpe ved Ecole Normale de Musique de Paris, og er nå harpeprofessor ved Norges Musikkhøgskole samt seksjonsleder for strykere. Siden 2011 er Isabelle Perrin kunstnerisk leder av Verdens harpekongress (World Harp Congress), som organiserer en internasjonal harpefestival hvert tredje år i ulike land, den siste i Hong Kong.
Som anerkjennelse for hennes eksemplariske karriere og musikalske innsats, ble Isabelle Perrin dekorert av Det franske ministerium for Kultur og Kommunikasjon, og slått til ridder i ordenen for Kunst og Litteratur.
harpE
ERIK GROENSTEIN-HENDRIKS
Erik Groenestein-Hendriks har vært hovedharpist i Göteborg Symfoniorkester siden 2013. Han spilte med orkestre over hele verden med dirigenter som Haitink, Dudamel, Gardiner og Nelssons. Fra 2007 til 2010 var Erik soloharpist ved Orquesta Philharmonica de Santiago (Opera/Ballett) i Chile.
Som solist har han blitt spurt om å spille med orkestre over hele verden, som Göteborg Symfoniorkester, Camerata Nordica, Musica Vitea, Norrlands opera.
I 2012 kjøpte Erik en Erard-harpe. Med dette instrumentet spilte han med kjente historiske instrumentensembler som Combattimento Consort, Balthasar Neumann Ensemble, Anima Eterna, Les Siegles og Orchestre Révolutionnaire et Romantique.
Som kammermusiker er Erik aktiv i en fløyte/harpeduo med Anders Jonhäll, en bratsj/fløyte/harpetrio med Tuula Fleivik Nurmo og Håvard Lysebo, og er medlem av Ensemble Caplet en kombinasjon av harpe, fløyte og strykekvartett. Dette ensemblet spiller for det meste fransk repertoar og har holdt konserter overalt i Europa.
Siden 2015 har Erik undervist ved Högskolan för Scen och Musik ved Göteborgs universitet.
*Underviser kun noen av dagene
aLEXANDERTEKNIKK
STEPHEN PARKER
Stephen Parker underviser i Alexanderteknikk til mange kjente musikere og skuespillere i Norge. Alexanderteknikken er en praktisk metode for å oppnå en mer effektiv og balansert bruk av selvet. Teknikkens prinsipper bidrar til å øke bevisstheten rundt hvordan man reagerer på livets varierte stimuli og bedre oppdage unødvendige og overdrevne spenninger i oppgavene som utføres.
Stephen driver foretak både i Bergen og Oslo, og jobber med mange musikere i flere nasjonale orkestre i både Norge og Sverige, inkludert Den Nasjonale Opera i Oslo, Bergen Filharmoni, Göteborg Symfoniorkester og Göteborgsoperaen. Han har også en fast stilling ved Norges musikkhøgskole hvor han underviser både studenter og lærere. Han legger vekt på den direkte anvendelsen av teknikken til å spille og øve.
PIANO
piano
CHRISTOPHER PARK
«Christopher Park er en pianist som fenger med sin fascinerende tekniske beherskelse, forbløffende musikalske modenhet og en spesielt intens fremføringsstil» – dette var juryens forklaring da de tildelte Christopher Park den anerkjente Leonard Bernstein Award i 2014.
Christopher Park, en tyskfødt musiker, har spilt i mange viktige ensembler som blant annet Wien symfoniorkester, Frankfurt Radio Symphony, Elbphilharmonie Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Deutsche Symphonie- Orchester Berlin, Den Norske Opera, Ungarsk nasjonalfilharmoni, Spansk nasjonalorkester, Royal Philhamonic Orchestra of Galicia, Singapore Symphony Orchestra, China NCPA Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Orchestre de chambre de Lausanne, English Chamber Orchestra, Munich Symphony Orchestra og Bamberg Symphony.
Så langt har han jobbet med dirigentene Christoph Eschenbach, Paavo Jarvi, Sebastian Weigle, Jukka-Pekka Saraste, Ion Marin, James Gaffigan, Zsolt Hamar, og Dimitri Kitaenko. Han har spilt konserter verden rundt og spilt på ulike arrangement som for eksempel Ravinia Festival, Lucerne Festival, Klavierfestival Ruhr, Rheingau Music Festival og Schleswig-Holstein Music Festival. Som solist har han debutert i anerkjente konserthall som Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg, Musikverein & Konzerthaus Vienna, Konserthus Stockholm, Den Norske Opera, Müpa Budapest, Gulbenkian Lisboa, Philharmonie Berlin, Seoul Arts Center, Kennedy Center Washington D.C, mm.
I tillegg til soloalbumet hans med Deutsche Grammophon er hans CD med verk av Schumann, Stravinsky og Neuwirth feiret i europeiske magasiner, «strålende innspilling» og «referanseversjon». Den er utgitt med Oehms Classics.
Christopher Park ble inspirert og påvirket av to store musikalske tradisjoner i løpet av sine studier. Den første var den russiske skolen Lev Oborin med Lev Notchenny og den andre var den tyske skolen til Wilhelm Kempff med Joachim Volkmann.
Park underviste tidligere i Frankfurt, Tyskland ved både Hochs Konservatorium og the University of Music and Performing Arts. Siden 2021 har han vært professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.
interested in learning with us?
join our academies
PARTNERs
Voksenåsen – Ullveien 4 NO-0791 Oslo, Norway
summeracademy@voksenaasen.no / +47 22 81 15 00