LÆRERE SOMMERAKADEMIET

OBO

JOHANNES GROSSO

Johannes Grosso er solooboist i Frankfurter Opern- und Museumsorchester, hvor han har vært siden 2015. Han underviser i obo ved Norges musikkhøgskole. I løpet av Gewandhaus Orchestra Leipzigs 2010/2011-sesong var han alternerende solooboist. Han vant den prestisjefylte Prague Spring International Music Competition i mai 2014, og har vunnet flere internasjonale konkurranser. Jevnlig blir han invitert til å spille soloobo i anerkjente orkestre som Budapest Festival Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Seoul Philharmonic Orchestra, the Orchestre de Chambre de Paris, the Orchestre de l’Opéra de Lyon, the Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo og l’Ensemble Les Dissonances. 

OBO

OLIVIER STANKIEWICZ

I 2015 ble Olivier Stankiewicz utnevnt til soloobo i London Symphony Orchestra, og professor i obo ved Royal College of Music. Han har gitt mesterklasser ved Juiliard School, Manhattan School of Music, Sibelius Academy, og i Hong Kong og Japan. Olivier ble født i Nice og studerte ved Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris. Han ble tildelt 1. pris ved den internasjonale obokonkurransen i Japan i 2012, og ble i 2013 kåret til ‘klassisk åpenbaring’ av den franske foreningen ADAMI. I 2016 ble han valgt av Young Classical Artists Trust.

Ettertraktet som solist, kammermusiker og pedagog, har Olivier opptrådt mye i Europa, Japan og USA. Høydepunkter inkluderer konserter i Wigmore Hall, Snape Maltings, Louvre i Paris, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, og Merkin Concert Hall og Morgan Library i New York. Han har samarbeidet med Alasdair Beatson, Doric and Castalian String Quartets, Jean Rondeau, Jonathan Ware og Alvise Sinivia, blant mange andre. Olivier har opptrådt som gjeste soloist med Chamber Orchestra of Europe, Mahler Chamber Orchestra, London Sinfonietta, og Philadelphia, Bavarian Radio Symphony og Royal Concertgebouw orkestre. Mellom 2011 og 2015 var han obo soloist ved Orchestre national du Capitole de Toulouse.

fløyte

GITTE MARCUSSON

Gitte Marcusson er professor for fløyte ved Royal College of Music i London. Samtidig som hun underviser ved RCM, underviser hun internasjonale studenter i studioet hennes også basert i London. Hun har undervist flere kjente fløytister som: Katherine Bryan, solofløytist ved Royal Scottish National Orchestra, Adam Walker, solofløytist ved London Symphony Orchestra, Alex Jakeman, solofløytist ved BBC Philharmonic, og Joshua Batty, solofløytist ved Sidney Symphony Orchestra.

Gitte har undervist ved Chethams School of Music i 16 år og er svært ettertraktet som gjesteprofessor ved flere konservatorium og høyskoler verden rundt. Hun er grunnlegger og direktør for Nordic Flute International Summer School.

Som student reiste Gitte Marcusson fra sitt hjemland Danmark for å studere fløyte med Trevor Wye og Clare Southworth i Manchester. Hun fortsatte deretter studiene i London sammen med Patricia Lynden, Patricia Morris og Rachel Brown. Etter et 10-år i London der hun spilte i orkester, i kammerorkester og undervisning flyttet hun til Sverige for å jobbe som co-direktør for Camerata Calluna Kammerorkester fra 2000-2010.

Gitte er svært dedikert til kammermusikk som vises gjennom de utallige fremføringene på ulike arrangementer og festivaler i Europa. En av hennes 500 konserter for «Live Music Now» var en fremføring på Buckingham Palace for å hylle Sir Yehudi Menuhin.

Hun er medlem av fakultetet ved Wildacres Flute Retreat i North Carolina og professor ved den prestisjefylte Old Ox Festivalen i Stockholm.

fløyte & piccolo

LINDA TAUBE SUNDÉN

Linda Taube Sundén har vært solopiccolo i Sveriges Radios Symfoniorkester siden 2008, og var før det ansatt i Göteborgs Symfoniker under åren 2001-2008. Hun gjester jevnlig orkestre rundt om i Norden og underviser i piccolo på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og fløyte på Lilla Akademien. I tillegg har hun undervist bl.a. på Musikhögskolan i Göteborg og på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm.

*Underviser kun noen av dagene

FLØYTE

TOM OTTAR ANDREASSEN

Tom Ottar Andreassen er alterende solofløytist i Oslo Filharmoniske Orkester og 1. fløytist i Det Norske Kammerorkester. En av Norges fremste blåsere, han er en ofte ettertraktet solist og kammermusiker, og har gjort en rekke innspillinger. Han er professor i fløyte ved Norges musikkhøgskole.

*underviser kun noen av dagene

KLARINETT

BJÖRN NYMAN

Björn Nyman er professor ved Norges musikkhøgskole. Han er soloklarinettist i Det norske kammerorkesteret og var tidligere førsteklarinettist i Kringkastingsorkesteret. Nyman var prisvinner i to av de mest prestisjefylte internasjonale konkurransene for klarinettister: ARD-konkurransen i München i 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense i 2005. I begge konkurransene ble han også tildelt prisen for beste tolkning av Mozarts klarinettkonsert. Nyman delte førstepremien i den internasjonale Crusell Clarinet Competition i 2002, samt ConocoPhillipps-prisen samme år. Björn Nyman har vært solist med flere orkestre, inkludert Kringkastingsorkester, Odense symfoniorkester, Bayerischer Rundfunk, Bergen filharmoniske orkester, Münchens kammerorkester og Stavanger symfoniorkester. Nyman er en aktiv kammermusiker og har spilt på mange av de ledende festivalene i Skandinavia. I en alder av 19 år ble han utnevnt til sin første stilling som førsteklarinettist i Lapplands kammerorkester. Han har også vært førsteklarinettist i Gustav Mahler Youth Orchestra under dirigenter som Pierre Boulez og Claudio Abbado. Han har studert med Hans Christian Bræin og Leif Arne Pedersen ved Norges musikkhøgskole, samt med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles.

KLARINETT

ANDREAS SUNDÉN

Andreas Sundén er soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester og var tidligere soloklarinettist i Royal Concertgebouw Orchestra. Han har vært solist med flere ledende europeiske orkestre og har vunnet flere priser i internasjonale konkurranser. Han begynte sine studier ved Norges musikkhøyskole for Hans Christian Bræin og har etter det studert for Hans Deinzer og Yehuda Gilad i Los Angeles. Sundén har gitt mesterklasser i USA, Australia, Japan, Kina, Korea, og over hele Europa. Sundén er klarinettlærer ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Professor ved Karlstad universitet, på Musikhögskolan Ingesund. Han er også kunstnerisk leder for blåserkurset på sommerakademiet. 

Klarinet

KARIN DORNBUSCH

Den svenske klarinettisten Karin Dornbusch vokste opp i en musikalsk familie i Stockholm og har bodd i Sveits siden 1995. Etter studier ved Berlin University of the Arts og Basel Music Academy, er hun nå en internasjonalt ettertraktet solist og kammermusiker. Hennes hovedfokus er på kammermusikk og solorepertoaret, som spenner fra de klassiske og romantiske periodene til crossover-prosjekter og urfremføringer. Hun har jobbet tett med mange komponister som f.eks. Benjamin Staern som dediserte sin prisbelønte og svært virtuose solokonsert «Bekymrede sjeler» til henne, der hun spiller både klarinett og bassklarinett. Hun har fremført stykket flere ganger, blant annet i Stockholms konserthus, og en innspilling slippes våren 2024. Hun har opptrådt med kammermusikkensemblet camerata variabile basel flere ganger i året i over 20 år med fremragende konsertprogrammer og har også vært medlem av oktettensemblet Fiacorda i Basel siden 2022.

Hun har opptrådt i ulike kammermusikkformasjoner med musikere som Chloë Hanslip, David Grimal, Dénes Várjon, Benjamin Engeli, Cecilia Zilliacus, Kati Raitinen, Sascha Armbruster, Zemlinsky Quartet, Gringolts Quartet, Bennewitz Quartet, Bengt Forsberg, Julien Quentin, Diego Chenna, Helena Winkelman og andre. I 1996 vant hun den svenske solistprisen og ble senere kåret til en av “Rising Stars” med soloopptredener i konsertsalene i Athen, Birmingham, Frankfurt og Stockholm.Hun opptrådte som solist ved Nobelprisseremonien i Stockholm, som ble sendt direkte på svensk fjernsyn, og har dukket opp på en rekke radioprogrammer. Fire solo-CDer med henne har blitt utgitt av Caprice Records og genuin classics leipzig, hvorav “Nordic Clarinet Concertos” ble nominert til en svensk Grammy. Hun har vært hovedklarinettist ved Collegium Musicum Basel siden 2006 og har undervist barn, unge og voksne i nesten 20 år, i tillegg til å gi privattimer og masterclasses for studenter.

Fra 2006-2017 var hun kunstnerisk leder for Båstad kammermusikkfestival i Sverige, og siden 2019 har hun vært kunstnerisk leder for FRONTSIDE – Göteborg internasjonale kammermusikkfestival, som hun grunnla. Hun er medlem av Kungliga Musikaliska Akademien og kong Carl XVI Gustaf, konge av Sverige, tildelte henne Medal Litteris et Artibus i 2009.

*Underviser kun noen av dagene

Fagott

AUDUN HALVORSEN

Audun Halvorsen, født 1979, studerte med Robert Rønnes, Eirik Birkeland, Knut Sønstevold, og Ole Kristian Dahl, som har vært Audun sin coach og mentor siden 2001. Siden 2006 har han vært solofagottist ved Danmarks Radio Symfoniorkester i Københaven, NDR Sinfonieorchester i Hamburg (2011), Rotterdam Philharmonic Orkester (2005-2006) og ved Norrköping Symfoniorkester (2001-2007).  

Audun har gjestespilt for orkestre som London Symfoniorkester, Mahler Kammerorkester og de største orkestrene i Skandinavia. Han har spilt på kammermusikkfestivaler som Crusell Music Festival, Pracownia Fagocisty-Poznan, Stavanger, Risør, Rosendal og Sandefjord Music Festivals og har gitt mesterklasser rundt om i Europa og Kina. Audun har undervist fagott ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København siden 2009.

*Underviser kun noen av dagene

FAGOTT

FREDRIK EKDAHL

Fredrik Ekdahl er solofagottist i Kungliga Filharmonikerna og har hatt samme stilling i Sveriges Radios Symfoniorkester. I tillegg gjester han jevnlig orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og London Symphony Orchestra som solofagottist, med dirigenter som Claudio Abbado, Bernhard Haitink og sir Simon Rattle. Som en en ivrig solist og kammermusiker, har Ekdahl samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Martin Fröst og Radek Baborak på festivaler og scener rundt i verden.

Ekdal underviste tidligere på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og har holdt mesterklasser på Hochschule für Musik und Darstellende Kunst I Stuttgart, The Royal Conservatoire Antwerp, Beijing Conservatory of Music og Australian National Academy of Music, i tillegg til at han har undervist i flere år på Voksenåsen Sommerakademi.

Ekdahl studerte med Arne Nilsson, Knut Sönstevold, Ole Kristian Dahl og Dag Jensen på universiteter i Gøteborg, Stockholm, Aarhus og Hannover.I 2006 kom han på 2. plass i Gillett-Fox-konkurransen i USA.

På jakt etter å utvide fagottrepertoaret fremfører Ekdahl ofte ny musikk, og samarbeider med komponister som Jesper Nordin, Jacob Mühlrad og Molly Kien. I 2022 ble Jesper Nordins fagottkonsert “Vicinities” med Daniel Harding og Sveriges Radios Symfoniorkester gitt ut på plateselskapet Kairos.

Siden 2022 har Fredrik Ekdahl vært professor i fagott ved HfM Trossingen.

*Underviser kun noen av dagene

HORN

FRØYDIS REE WEKRE

Frøydis Ree Wekre startet med fiolin 6 år gammel og gikk over til valthorn som 17-åring. Etter ett år i det norske Operaorkesteret fikk hun stilling i Oslo Filharmoniske Orkester. Her var hun ansatt i 30 år, det meste av tiden som alternerende solohornist. Senere ble hun professor i horn og kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Hun er kjent i fagkretser over hele verden etter tallrike mesterklasser og konserter som solist og kammermusiker.

Hennes bok fra 1992, Thoughts on Playing the Horn well, er oversatt til 9 språk. Hennes nyeste bok, Collected Writings, utkom i 2020. Videre har hun gjort mange CD-innspillinger, på merker som SIMAX, CRYSTAL og 2L. En stor del av de innspilte verkene ble opprinnelig komponert spesielt til henne.

Frøydis Ree Wekre er æresmedlem av International Horn Society, og hun har vært jevnlig gjest ved festivaler som Sarasota Music Festival i USA og Riva del Garda i Italia, samt i Banff og Domaine Forget i Canada. Hun er fortsatt aktiv og underviser ved mesterklasser i inn- og utland. Frøydis Ree Wekre’s livslange pedagogiske virksomhet har resultert i at hundretalls hornister er blitt ansatt i profesjonelle ensembler i mange land.

PIANO

NATALLIA PAPOVA

Natallia Papova har mastergrad i soloutøving fra Norges musikkhøgskole i Oslo med Håvard Gimse, Liv Glaser og Leif Ove Andsnes som lærere. I løpet av karrieren har hun turnert og spilt konserter som solist- og kammermusiker i en rekke europeiske og asiatiske land, i Norden, Kina og USA. 

Hun har opptrådt på arenaer som Oslo kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen, Troldhaugen, Levende Klassisk, Det Norske Operahuset og NRK radio og TV.  Hun har vært solist med Oslos Universitetets- og Ålesund symfoniorkester, og var finalist i konkurransene til Conoco- Philips (NMH) og INTROklassisk til Rikskonsertene. Hun har samarbeidet med flere skandinaviske solister og har også vært med på urfremføringer av norsk samtidsmusikk.  

Musikere som Liv Glaser, Philippe Entremont, Jiri Hlinka, Robert Levin, Malcolm Bilson og Bart von Oort (hammerklaver) har vært viktige mentorer og inspiratorer gjennom mesterklasser og festivaler. 

Hun er vinner av førsteprisen i pianokonkurransen på Musikkakademiet i Minsk (2003), og er semifinalist i ”M.K.Ciurlionis International Piano Competition” i Vilnius (Litauen).  Hun har også mottatt flere priser som kammermusiker. 

Siden 2007 har hun vært ansatt som akkompagnatør ved Barratt Due musikkinstitutt.  

PIANO

CRAIG WHITE

Craig White har sin utdannelse fra Royal Academy of Music med Michael Dussek og Diana Ketler hvor han fullførte en diplomutdannelse i pianoakkompagnement. Craig bodde og arbeidet i Tyskland på Hochschule für Musik und Tanz Köln og har siden det jobbet ved Kronberg Academy som akkompagnatør. I 2012 vant Craig akkompagnatørprisen på Centenary Kathleen Ferrier Awards, etterfulgt av akkompagnatørprisen på Thelma King Award, Great Elm Vocal Awards og AESS Finals. Oktober 2019 slapp han sin debut-CD av tidligere sanger av Joseph Jongen sammen med sopranen Sarah Defrise. Han jobber også som arrangør og i 2019 publiserte han et hefte med 5 nye fiolin- og pianoarrangementer av Debussys pianopreludier. 

PIANO

ASUKA NAKAMURA

Asuka Nakamura begynte å spille piano som treåring i Nagoya, Japan. Da hun var seks år debuterte hun, og spilte kammermusikk med medlemmer av statens filharmoniske orkester, og allerede som niåring gjorde hun sin solistdebut med Mozarts kjente pianokonsert nr. 23. 

Asuka har vunnet både 1. og 2. pris i den prestisjefylte pianokonkurransen J. P. Fresh i Tokyo, som blant annet innebar en konsert i Stockholms konserthus i 1997. 

Hun har studert med Staffan Scheja på Kungl. Musikkhögskolan i Stockholm. Da hun avsluttet studiene ble hun tildelt Jetongmedalj, som kun deles ut til de aller beste på høyere videreutdanninger. 

Etter at Asuka flyttet til Stockholm har hun mottatt stipender fra Frimurerlosjen og Kungl. Musikaliska akademien fire på på rad. Hun har også deltatt som stipendiat i Holland Music Sessions og i Schleswig Holstein Music Festival i Tyskland. I Sverige har hun opptrådt med pianokonserter av Grieg, Beethoven, Mozart og Messiaën, og i 2010 var hun solist med Västerås Sinfonietta med Mendelssohn Pianokonsert nr. 1. 

I 2013 lagde Sveriges Radio dokumentaren «Mozart har aldri vært i Japan», som er et fritt, kunstnerisk innblikk i Asukas reise fra Japan og om hennes liv som pianist i Sverige i dag.

PIANO

MARIA TARASEWICZ

Maria Tarasewicz har allerede fått et misunnelsesverdig internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Dybden og kvaliteten på Marias legitimasjon kan bedømmes gjennom samarbeidene hun har hatt med mange store internasjonale artister, som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind og Truls Mørk. Hun er også opptatt av å jobbe med og utvikle yngre artister. Maria har opptrådt på alle Londons store konsertarenaer, inkludert Wigmore Hall, Cadogan Hall, Southbank, Royal Albert Hall og mange andre. Et av Marias nåværende prosjekter er initiativet til å grunnlegge The Thinking Musician©, plattformen som organiserer sommermusikkkurs som kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og snakker om kunstnerens rolle i verden. 

STRYK

FIOLIN/BRATSJ

PETER HERRESTHAL

Den prisvinnende fiolinisten Peter Herresthal har vært solist med orkestre og ensembler over hele verden fra Melbourne symfoniorkester med komponist Thomas Adès som dirigent på Melbourne festival, Wien Radio Symfoniorkester i Konzerthaus Wien, BBC Philharmonic, London Sinfonietta til de ledende skandinaviske orkestrene som Oslo and Stockholm filharmoniske. Han har spilt inn 22 fiolinkonserter for BIS og Simax og fått 10 nominasjoner og vunnet 5 spellemannspriser. Innspillingen av Per Nørgårds fiolinkonserter ble nominert til Gramophone Award og var «Editors Choice» i The Strad Magazine og International Record Review. Sammen med komponisten Missy Mazzoli fikk de to Grammy nominasjoner for deres album fra 2023 “Mazzoli: Dark with Excessive Bright”.

De tre siste sesongene har Herresthal turnert i Europa og USA med Kaija Saariahos aria “Vers toi es si loin” som er skrevet for ham. Samt hatt flere enn 15 framføringer av hennes fiolinkonsert “Graal Theatre”, nylig innspilt for BIS med Oslo-Filharmonien og en TV-produksjon for BBC. Peter Herresthal er professor ved Norges Musikkhøyskole, gjesteprofessor ved Royal College of Music, London og NYU Steinhard School New York. Han spiller på en GB Guadagnini fra Milano 1753. 

*Underviser både fiolin og bratsj

FIOLIN

DANIEL STABRAWA

Daniel Stabrawa var konsertmester for Berliner Philharmoniker i 35 år. I perioden med fire sjefdirigenter – Karajan, Abbado, Rattle og Petrenko – fremførte han rundt 1500 konserter med orkesteret kun i Berlin, og dukket opp som solist med orkesteret, blant annet i fiolinkonserter av Prokofiev, Mozart, Beethoven, Szymanowski og Jenő Hubay. Han studerte ved konservatoriet i Kraków under Zbigniew Szlezer, var prisvinner i flere internasjonale konkurranser og ble utnevnt til konsertmester for Krakow Radio Symphony Orchestra i 1979. I 1985 grunnla han Philharmonia Quartet, og fra 1986 til 2000 underviste Stabrawa kl. Karajan Academy of the Berliner Philharmoniker.

FIOLIN/BRATSJ

MALIN BROMAN

Malin Broman er svært etterspurt som kunstnerisk leder, solist og kammermusiker. Født i Sverige, fullførte Malin studiene sine i London med David Takeno. Som en lidenskapelig kammermusiker har hun turnert og spilt inn musikk i tjue år som medlem av Kungsbacka Piano Trio, Stockholm Syndrome Ensemble og Nash Ensemble of London.

I 2008 ble Malin utnevnt som konsertmester i det svenske radiostorkesteret. Siden den gang har hun framført Brahms’ dobbeltkonsert med Steven Isserlis dirigert av Daniel Harding, fått strålende anmeldelser for en innspilling av Nielsens fiolinkonsert og urframført fiolinkonserter skrevet for henne av Helen Grime, Daniel Börtz, Britta Byström, Andrea Tarrodi, Daniel Nelson og Jesper Nordin.

Hun dirigerer jevnlig det svenske radiostorkesteret og er nå etterspurt som musikalsk leder/solist. I den rollen har hun opptrådt med Tapiola Sinfonietta, Norwegian Chamber Orchestra, ACO Collective (Australia), Nordic Chamber Orchestra og Tampere Symphony Orchestra, og samarbeidet med artister som Pekka Kuussisto, Janine Jansen og Peter Mattei. Malin er for tiden kunstnerisk leder for Ostrobothnian Chamber Orchestra i Finland, etter å ha overtatt etter Sakari Oramo.

Engasjert i å formidle sin ekspertise til kommende generasjoner, har Malin vært medlem av undervisningsstaben ved Göteborgs musikkakademi (kammermusikk og fiolin) og Edsbergs musikkinstitutt i Stockholm (professor i bratsj), der hun la spesiell vekt på ergonomien ved strengespill.

Under ‘lockdown’ gikk hennes YouTube-video av Mendelssohns oktett, der Malin spiller alle åtte stemmene, viralt. I 2019 ble hun tildelt H.M Kongens medalje for sin innsats for musikken. Hun spiller på en Stradivarius-fiolin fra 1709, på en snill lån fra Järnåker Foundation.

FIOLIN/BRATSJ

PER ENOKSSON

Per Enoksson begynte å studere fiolin med Alice Goldschmid og senere med professor Milan Vitek. Etter å ha tatt diplomeksamen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København i 1982, fortsatte han studiene sine i New York med Professor Dorothy DeLay ved Juilliard School of Music. Per Enoksson har også deltatt på mesterklasser med Henryk Szeryng og Isaac Stern. Han utmerket seg som prisvinner i Carl Nielsen og Jean Sibelius-konkurransene.
 
Per Enoksson sin karriere inkluderer soloopptredener med alle de ledende skandinaviske orkestrene inkludert Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, Stavanger symfoniorkester, Sveriges Radio, Göteborg Symfoniorkester, Malmö SymfoniOrkester, Helsinki og Danmarks Radios Orkester. Han var konsertmester for Göteborgs Symfoniorkester fra 1987-2022
 
Per har spilt inn flere flere plater som inkluderer de komplette Brahms-sonatene, Busoni- og Sjögren-sonatene og Messiaens Quartet for the End of Time.
 
Han har undervist hos Musikkhøgskolen i Oslo og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Nå for tiden er Per Enoksson professor ved Edsberg Slott – Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

*Underviser både fiolin and bratsj

FIOLIN

HENNING KRAGGERUD

Den norske fiolinisten Henning Kraggerud er kunstnerisk leder for Arktisk Filharmonisk Kammerorkester. Han har en ekstraordinær allsidighet som artist og lidenskapen for musikk vises når han fremfører. Hans undervisning og pedagogikk gir fascinerende innsikt i hans mangefasetterte tilnærming til musikkskaping. Henning er kjent for å komponere, arrangere og improvisere og kan minne om de gamle mesterne Josef Suk og Eugène Ysaÿe.

Henning har gang på gang blitt invitert til å spille sammen med mange av verdens mest betydningsfulle orkestre, senest Royal Danish Opera Orchestra, Vancouver Symphony Orchestra, Deutsche Kammerakademie Neuss, Toronto Symphony, Baltimore Symphony, Danish National Symphony, Tonkünstler Wien, BBC Scottish Symphony, Tasmanian Symphony og Macao orkestre. I tidligere sesonger har Henning opptrådt to ganger på BBC Proms i Londons Royal Albert Hall, samt med Los Angeles Philharmonic på Hollywood Bowl og Orpheus Chamber Orchestra i Carnegie Hall.

Henning er en produktiv komponist og hans verk fremføres av mange fremtredende musikere og orkestre over hele verden. Hans hittil største verk har tittelen Equinox: 24 Postludes in All Keys for Violin and String Orchestra. Bestilt, urfremført og innspilt av Arktisk Filharmoni Kammerorkester med Henning som solist, ble verket komponert som et musikalsk motstykke til en historie spesialskrevet av den verdensberømte forfatteren Jostein Gaarder, og har blitt hyllet som “en fascinerende komposisjon å vende tilbake til igjen og igjen” (MusicWeb International). I 2017 komponerte Henning en fiolin/klaverversjon av Equinox, som ble urfremført i Norge i 2018 med pianisten Clare Hammond og Jostein Gaarder som forteller.

I 2015 ble Henning International Chair i fiolin ved Royal Northern College of Music i Manchester, og i 2017 mottok han et stipend. Henning brenner for musikkpedagogikk og er professor ved Norges musikkhøgskole (NMH). I 2018 var han jurymedlem ved Leeds Piano Competition, og ved Menuhin Competition i Genève, hvor han også fremførte åpningskonserten med Orchestre de la Suisse Romande under Marin Alsop.

Henning ble født i Oslo i 1973 og studerte med Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Han har mottatt Griegprisen, Ole Bull-prisen og Sibeliusprisen.

Henning Kraggerud spiller på en Guarneri del Gesù fra 1744, levert av Dextra Musica AS, et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB.

*Underviser 4. og 5. august

FIOLIN

ELISE BÅTNES

Elise Båtnes er en norsk fiolinist og 1. konsertmaster for Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling hun har hatt siden 2008. Hun spilte første gang med Oslo Filharmonien som solist da hun var 10 år gammel med Maestro Mariss Jansons som dirigent. Før Oslo var hun første konsertmester for både WDR Köln og Danmarks Radios Symfoniorkester. Elise er etterspurt som gjestekonsertmester over hele Europa. Nylig inkludert; Chamber Orchestra of Europe, London Symphony Orchestra, Teatro Real Madrid og Philharmonia og City of Birmingham Symphony Orchestra.

Hun har vunnet en Spellemannpris for kammermusikkinnspillinger med Vertavo strykekvartett. Hun er også 1. prisvinner av Melbourne International Chamber Music-konkurransen. Andre soloinnspillinger på LAWO-etiketten inkluderer Bartók og Prokofiev fiolinsonater med pianisten Håvard Gimse. Elise er professor i fiolin ved Norges musikkhøgskole. Hun spiller på en Stradivarius-fiolin ‘The Arditti’, datert 1689, sjenerøst på livstidslån fra Dextra Musica Norway.

*Underviser 4. august

FIOLIN/BRATSJ

MARIA ANGELIKA CARLSEN

Maria Angelika Carlsen er født i 1988. I august 2011 ble hun 2. konsertmester i Stavanger Symfoniorkester, og i august 2014 begynte hun i Kringkastingsorkesteret i samme stilling. I sesongen 17/18 kom hun tilbake til Stavanger Symfoniorkester som konsertmester, og i august 2019 ble hun gruppeleder for andrefioliner i Oslo-Filharmonien. Maria har vært konsertmester og kunstnerisk leder for Ensemble Allegria siden oppstarten i 2008. Ensemblet har spilt inn flere CD-er med hovedverk for kammerorkester, inkludert Mozarts Sinfonia Concertante, med Maria Angelika og Marthe Husum som solister. Høsten 2007 begynte hun på studiene hos Detlef Hahn ved NMH i Oslo, hvor hun ble uteksaminert våren 2011. I løpet av denne tiden tok hun et opphold i København og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun studerte hos Serguei Azizian. Mens hun var i Stavanger studerte hun hos Peter Herresthal. Maria spiller en Giuseppe Rocca fra 1850, utlånt av Dextra Musica.

*Underviser kun 4. august

FIOLIN

JOHAN DALENE

Vinneren av den prestisjetunge Carl Nielsen-konkurransen 2019, den svensk-norske fiolinisten Johan Dalene «er ikke bare en virtuos som mange andre, han er en stemme. Han har en tone, et nærvær» (Diapason).

I en alder av 23 år har han opptrådt med ledende orkestre og i berømte konsertsaler i inn- og utland. Hans evne til å “få sin Stradivarius til å synge som en mester” (Le Monde), kombinert med hans forfriskende ærlige musikalitet og engasjement med både musikere og publikum, har vunnet ham utallige beundrere. I 2022 ble han kåret til Gramophone’s Young Artist of the Year.

Johan begynte å spille fiolin som fireåring og debuterte tre år senere. Sommeren 2016 var han student-in-residence ved Verbierfestivalen i Sveits (hvor han debuterte i 2021) og i 2018 ble han tatt opp på Norwegian Crescendo-programmet, hvor han jobbet tett med mentorene Janine Jansen, Leif Ove Andsnes og Gidon Kremer. Deretter inviterte Andsnes Johan til å spille på Rosendal kammermusikkfestival, og de opptrådte sammen igjen i mai 2019 under Festspillene i Bergen.  I 2019 ble han med Janine Jansen og andre medlemmer av Crescendo-programmet for en forestilling i Wigmore Hall i London, og på International Chamber Music Festival i Utrecht. I sesongen 2020/21 var han Artist in Residence med Sveriges Radios Symfoniorkester, og fremførte konserter og kammermusikkkonserter sammen med medlemmene av orkesteret.

Johan studerte med Per Enoksson, professor ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt med Janine Jansen, og har også deltatt i mesterklasser med en rekke fremstående lærere, inkludert Dora Schwarzberg, Pamela Frank, Gerhard Schulz og Henning Kraggerud. Han har mottatt en rekke stipender og priser, blant annet fra Kungliga Musikaliska Akademien, The Anders Wall Giresta Scholarship, Queen Ingrid’s Honorary Scholarship, Den norske soloistprisen, The Håkan Mogren Foundation Prize, Equinor Classical Music Award, Sixten Gemzéus Stora Musikstipendium, The G.T. Bäckmans Kulturstipendium, Norrköping Kommuns Kulturstipendium og Rolf Wirténs Kulturpris.

Johan spiller «hertugen av Cambridge» Stradivarius fra 1725, sjenerøst utlånt fra Anders Sveaas’ veldedige stiftelse.

*Underviser 6.-8. august.

Fiolin

SARA ÖVINGE

Sara Övinge begynte å spille fiolin som fireåring og hadde sin første solistopptreden med sitt lokale symfoniorkester i Norrköping som niåring. Som 16-åring begynte hun på bachelor ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, etterfulgt av solodiplomer ved Norges musikkhøgskole i Oslo og Kungliga Musikhögskolan i London. Under utdannelsen vant Sara flere priser; hun var tidenes yngste diplomkandidat fra Oslo, hun vant «Lytterprisen» i den svenske solistprisen og Ljunggrenska-konkurransen for unge musikere i 2010.

Sara har vært solist med mange av Skandinavias ledende orkestre, blant annet Göteborg Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og Trondheim Symfoniorkester. Sara ble utnevnt til assisterende konsertmester ved Den Norske Opera og Ballett i 2014, en stilling hun forlot for å oppfylle sin lidenskap for et eklektisk spekter av ytelse og musikkproduksjon.  Hun er medlem av Det Norske Kammerorkester og samtidsmusikkensemblet Cikada og har vært gjestekonsertmester for Bergen Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret.

Sara har personlig samarbeidet med mange av Norges fremste kunstnere, blant annet Bugge Wesseltoft, Nils Bech, Kjetil Bjerkestrand, Trygve Seim, Anja Lauvdal og Eivind Aarset.  I tillegg til å jobbe med ikke-klassiske musikere har Sara også utforsket mulighetene i bevegelse kombinert med fiolinspill, og skapte i 2018 en soloforestilling med koreograf Gunhild Bjørnsgaard som hadde premiere på Contemporary Art Center i Armenia. Hun hadde også hovedrollen i musikkteaterforestillingen til Verklärte Nacht med Det Norske Kammerorkester, og vant YAMawards i 2019. Sara engasjerer seg lidenskapelig i utdanning, og underviser på Barrat Due, Norges musikkhøgskole og Sommerakademiet Voksenåsen.

Sara spiller for tiden på en Giovanni Battista Guadagnini fra 1754, sjenerøst lånt til henne fra Dextra Musica.

*Underviser kun 7.-8. august

FIOLIN

ANNA KOLBY SONSTAD

Fiolinist Anna Kolby Sonstad vil fra august 2024 bli med i fakultetet ved Musikhögskolan Ingesund som nyutnevnt fiolinlærer. Nylig utdannet med en mastergrad fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med professorer Peter Herresthal og Tim Frederiksen – der hun også var assistentlærer under studiene – er hun fortsatt i begynnelsen av en spennende karriere som kammer- og orkestermusiker, samt solist og samarbeidspartner på prosjekter som strekker seg utenfor den klassiske musikkverdenen. Nylige opptredener inkluderer spilling som solist med Camerata Ingesund, langvarig kontrakt i Bergen Filharmoniske orkester, og konserter som bandmedlem med Dawda Jobarteh band, et prosjekt som fokuserer på å kombinere gambiansk tradisjonsmusikk med jazz og rock.

Før hun tok mastergraden, tilbrakte hun fire år ved Norges musikkhøgskole med Peter Herrestahl, inkludert et utvekslingssemester til USC Thornton School of Music. Under masterstudiet tilbrakte hun et semester ved Sydney Conservatorium of Music, begge oppholdene tillot henne å utvide horisonten sin og lære om andre kulturer og tradisjoner innen musikk. For å gjøre dette ytterligere, har hun også tatt to artistdiplomer, ett i Sverige og det andre i Reggio Emilia, Italia med professor Simone Bernardini og Alessandro Ferrari.

I løpet av sommerakademiet vil Anna undervise søndag og mandag. I tillegg til dette vil hun holde skala- og teknikklasser om morgenen med fokus på å varme opp sinnet og kroppen for å være klar for en ny stor dag med spill og læring.

FIOLIN/BRATSJ

DIEMUT POPPEN

Diemut Poppen er en av de mest fremragende bratsjistene fra sin generasjon. Født inn i en musikalsk familie i Tyskland begynte hun å spille fiolin i en alder av syv år. Allerede som niåring spilte hun sine første konserter som solist. Hun lærte å spille flere instrumenter, men bratsj ble hennes favoritt. Diemut Poppen har studert i Düsseldorf, Aachen, Köln, Berlin, Bloomington (USA) og Paris. Undervist av de beste fiolinistene har Diemut vært elev av Y. Bashmet, K. Kashkashian, B. Giuranna, H. Schlichtig, og P. Schidlof fra Amadeus-kvartettet.

Nå til dags er Dieumut Poppen en av de mest ettertraktede bratsjistene og spiller konserter verden rundt. Som solist og kammermusiker har hun dukket opp på de viktigste musikkscenene rundt om i verden. Hun har spilt som solist ved Barbican Centre, Queen Elizabeth Hall i London og som kammermusiker i blant annet Wigmore Hall. Poppen har blitt invitert av anerkjente musikere for å spille ved deres festivaler, blant de har vært C. Abbado, A. Schiff, G. Kremer, T. Mork, L. Kavakos, N. Gutman, og A. Chaushian.

 Diemut Poppen har spilt som solist med dirigentene Heinz Holliger, Frans Brügen, og Claudio Abbado (Carnegie Hall, New York). Hun har blitt tildelt European Music Award.

Poppen har vært kunstneriskleder for flere kammermusikkfestivaler og for tiden jobber aktivt med Cantabile Festival Lisboa og Rigi Musiktage i Sveits. Diemut Poppen var alternerende solobratsjist i Lucerne Festival Orchestra og solobratsjist samt en av grunnleggerne av The Chamber Orchestra of Europe.

Poppens repertoar er eksepsjonelt bredt. Det spenner fra de klassiske bratsjkonsertene til alle kombinasjoner av kammermusikk og samtidsmusikk. Flere komponister har skrevet nye stykker for henne. Diemut Poppen har spilt inn for Deutsche Grammophon, Capriccio, Live classics, EMI, Tudor, Ondine og BIS.

Diemut Poppen er professor for bratsj- og kammermusikk ved Detmold, Escuela de Musica Reina Sofia Madrid, og hos Zürcher Hochschule der Künste. Hennes studenter er alltid vellykkede og vinner viktige stillinger i europeiske orkestre og universiteter.

*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj

FIOLIN/BRATSJ

MARI SAMUELSEN

Mari Samuelsen er en norsk klassisk fiolinist kjent for sin eventyrlystne tilnærming til programmering og presentasjon. Med en teknikk som blander virtuositet og fengslende musikalsk finesse, presenterer Mari et nyskapende musikalsk univers av komponister som Anna Meredith, Max Richter, Hannah Peel, Caroline Shaw, Arvo Pärt, Pēteris Vasks, Jeff Mills, og av Bach, Phillip Glass, Beethoven og Vivaldi. Hennes driv til å gå mot strømmen er det som gjør Mari Samuelsen til en internasjonal suksess. 

Mari studerte under Arve Tellefsen, og senere på Barratt Due Instituttet i Oslo.  Deretter studerte hun i et tiår med verdenskjent professor Zakhar Bron på Zurich University of the Arts.  

Mari har vært solist på flere av verdensberømte scener som Carnegie Hall i New York, Hollywood Bowl, Barbican Centre i London, Berlin- Konzerthaus, og Philharmonie i Paris og Théâtre des Champs-Elysées.  

Hun er signert med plateselskapet Deutsche Grammophon og slap hennes andre album “LYS” i 2022. Samtlige er hun kunstnerisk leder for Oslo Yellow Lounge.

Bilde fra Deutsche Grammophon/ Jonathan Vivaas Kise 

*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj

FIOLIN/BRATSJ

STEPHANIE BAER

Stephanie Baer, direktør for strykstudiene, professor i bratsj og professor i kammermusikk ved NYU, har vært et aktivt medlem av New Yorks musikalske scene i mange år. Baer er en erfaren kammermusiker og har turnert mye i Europa, Asia og Afrika. Baer har turnert over hele USA som medlem av Arioso Ensemble, har vært hovedbratsjist og kammersolist ved Carmel Bach Festival hvor hun opptrådte på barokk og moderne bratsj, og har opptrådt på Mostly Mozart, Monadnock og White Mountains Festivals.  

Baer er tidligere medlem av “New Music Today” og har vært gjesteartist hos The Group for Contemporary Music, Steve Reich Ensemble og “Meet the Moderns”. Hun har spilt inn med artister som Philip Glass, John Adams, Steve Reich og The Modern Jazz Quartet. Baer er tidligere hovedbratsjist i New Jersey Symphony og har opptrådt med Orpheus, New York City Ballet, New York City Opera, Brooklyn Philharmonic og mange andre ensembler i New York-området. Baer har sittet i fakultetene hos Bard College, Vassar College og Conservatory of Music ved Brooklyn College. Baer har B.M. og M.M. grader fra Mannes College of Music og et Diploma of Honor fra Academia Chigiana, Siena, Italia.   

Hun er også mottaker av den prestisjetunge CB Jackson Master’s Award for Musical Excellence fra Berkshire Music Festival, Tanglewood. Hennes lærere inkluderer William Primrose, Dorothy Delay, Michael Tree, Bruno Giuranna, Joyce Robbins, Karen Tuttle og Karen Ritscher. Hun har trent kammermusikk med medlemmer av Juilliard og Guarneri Quartets samt med Felix Galimir.

*Underviser kun noen av dagene. Underviser både fiolin og bratsj

bratsj

SIGGE ELLEN NISBETH

*Underviser kun 7. og 8. august

CELLO

TORLEIF THEDÉEN

Cellist Torleif Thedéen er en av de fremste musikerne i Scandinavia. Han spiller med noen av verdens største orkestre, som BBC Philharmonic, Deutsche Symfonieorkester Berlin og Wiener Philharmoniker under dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund og Neeme Järvi. Som en lidenskapelig kammermusiker spiller Thedéen ofte på festivaler og scener over hele verden. Som kammermusiker spiller han med musikere som Martin Fröst og Janine Jansen. Han er tilknyttet Royal College of Music i London som Visiting Professor, professor på Norges musikkhøgskole i Oslo og tidligere professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Thedéen spiller på en 1783 Guadagnini-cello, tidligere eid av M. Rostropovich, utlånt av Dextra Musica. 

*Underviser kun 10. og 11. august

CELLO

HÉLÈNE DAUTRY

Hélène Dautry er anerkjent som en av de mest fremragende figurene i sin generasjon, og er en ettertraktet cellist og lærer. Elev av Maurice Gendron, Hélène har arvet en av de vakreste representasjonene av den franske celloskolen. Innehaver av den ettertraktede førsteprisen til CNSM i Paris og prisen for det internasjonale ‘Maurice Ravel Academy’, opptrådte hun i 12 år over hele verden som solist med orkesteret til Jean-Francois Paillard, og var cellosolo i orkesteret i Besancon, under ledelse av Peter Csaba.  

Innehaver av C A det høyeste undervisningsdiplomet i Frankrike, Hélène er for tiden professor ved RCM i London, ved CRR i Paris, og ved Ecole Normale de Musique ‘Alfred Cortot i Paris.  

Invitert til en rekke festivaler og til å opptre som jury, fortsetter hun sin karriere som solist og kammermusikkartist. 

CELLO

LOUISA TUCK

Louisa Tuck er solocellist ved Oslo-Filharmonien, en stilling hun tiltrådte sent i 2015. Før dette var hun 8 år som seksjonsleder for cello ved Royal Northern Sinfonia. Hun har nylig vært gjestesoloist for BBC Symphony, Philharmonia og Sydney Symphony Orchestras.

Fra januar 2023 er Louisa utnevnt til professor i cello ved Barratt Due Institutt i Oslo.

Hun ble tildelt ‘Associate of the Royal Academy of Music’ i London, ARAM i 2011 for sine tjenester til musikk.

I 2019, var Louisa med på innspillingen som solist med Oslo-Filharmonien i Strauss’ Don Quixote. Innspilt på LAWO-etiketten med hoveddirigent Vasily Petrenko. Dette ble kåret til Gramophone ‘Editors choice’ januar 2020.

Louisa spiller en Nicolo Gagliano-cello fra 1745, vennlig utlånt fra Dextra Musica Norge.

*Underviser kun 4. august

cello

AMALIE STALHEIM

Prisvinnende cellist, Amalie Stalheim (f. 1993) har opptrådt som solist med blant annet Gulbenkian Orquestra, Oslo Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Stockholm Filharmoniske Orkester, Norges Radios Orkester, Gøteborg Symfoniorkester, blant andre. Høydepunkter i sesong 23/24 er soloopptredener med Iceland Symhony Orchestra, Sveriges Radios orkester, Turku Philharmonic Orchestra, Arctic Philharmonic orchestra, Trondheim Soloists, Presidential Symphony Orchestra Ankara, Malmø Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester.

I tillegg til å fremføre de tradisjonelle cellokonsertene, spiller Amalie ofte og bestiller også ny skrevet musikk fra det 21. århundre. Hun har samarbeidet med noen av de største komponistene i dag, som Missy Mazzoli, Britta Byström, Anders Hillborg.

Amalie Stalheim spiller på en cello bygget av F. Ruggieri (1687) sjenerøst utlånt til henne av Anders Sveaas Stiftelse i Norge.

Photo c. Bård Gundersen

*Underviser 5.-6. august

cello

HENRIK BRENDSTRUP

Henrik er født i Danmark og studerte ved Det Kongelige Akademi i København med Erling Bløndal Bengtsson, og senere i London med William Pleeth og Ralph Kirshbaum.  

Han ble med i Chamber Orchestra of Europe i 1987, kort tid etter å ha gjort sin første turné. Siden den gang har Henrik jobbet mye med orkesteret. 

Han har opptrådt som solist og kammermusiker over hele Europa, og er fast gjest på høyt profilerte internasjonale kammermusikkfestivaler.  

Hans mange innspillinger inkluderer komplette verk for cello og piano av Beethoven, soloverk for cello av Sofia Gubaidulina, og celloverk av Chopin og Liszt som vant den franske prisen “Diapason d’Or”. 

Henrik er en svært aktiv kammermusiker og har vært cellist i flere ledende ensembler i Danmark, som Danish String Quartet, strykesekstetten “Copenhagen Classic” og Gefion Trio.  

Han er for tiden professor i cello ved Kungliga Musikhögskolan i Århus, Danmark. 

*Underviser kun noen av dagene

kAMMERMUSIIKK

TIM FREDERIKSEN

Tim Frederiksen studerte hos Erling Bloch og Max Rostal, og studerte deretter kammermusikk med blant andre medlemmer av Amadeus-kvartetten og Knud Frederiksen fra den danske strykekvartetten. I 1980 ble Tim utnevnt til hovedbratsjist i Danmarks Nationale Symfoniorkester, og i 1983 ble han tildelt stillingen som leder for orkesteret. Tim har opptrådt som solist på fiolin og bratsj med de fleste danske orkestre, blant annet med Bartoks bratsjkonsert og Per Nørgårds Remembering Child. I 1995 ble Tim utnevnt til professor i bratsj og kammermusikk, samt avdelingsleder, ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

kAMMERMUSIKK & FIOLIN/BRATSJ

FREDERIK ØLAND – DANISH STRING QUARTET

Frederik Øland studerte fiolin under professor Serguei Azizian ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og under professor Ulf Wallin ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. I en alder av 23 år vant han stillingen som leder av Københavns Filharmoniske Orkester, og samme år ble han utnevnt til lærer i fiolin og kammermusikk ved RDAM i København. Frederik forlot Copenhagen Phil i 2017 for å fokusere på Danish String Quartet, der han er fiolinist, men han fortsetter å spille i flere av de danske orkestrene fra tid til annen. 

Frederik er en fjerdedel av den danske strykekvartetten som tilsammens har mottatt mange priser og utmerkelser, senest som Musical America Ensemble of the Year i 2020. Kvartetten turnerer over hele verden, og i 2020 fullførte de en konsertsyklus av alle Beethovens strykekvartetter på Lincoln Center i New York. CD-serien deres ‘Prism’ ble nominert til en Grammy Award i 2019. 

Danish String Quartet er arrangør av både DSQ-festivalen og konsertserien “Series of Four”. Her tar musikerne i kvartetten en mer administrativ rolle, samtidig som de fungerer som kunstneriske ledere.  

Frederik har mottatt Jacob Gade-prisen, Victor Borge-prisen, Léonie Sonning-stipendet og Emil Holms minnestipend, som deles ut av Danmarks Symfoniorkester.  

Bilde tatt av Caroline Bittencourt.

kAMMERMUSIIKK & FIOLIN/BRATSJ

ASBJØRN NØRGAARD – DANISH STRING QUARTET

Asbjørn Nørgaard er en av sin generasjons ledende klassiske danske musikere. Han er bratsjist i Den Danske Strykekvartett, og har med dem vunnet førstepris i flere nasjonale og internasjonale kammermusikkonkurranser, bl.a. Danske radio P2s kammermusikkonkurranse i 2004 og London internasjonale kammermusikkonkurranse i 2009. Den Danske Strykekvartett spiller ca. 80 konsert i året, over hele verden, som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Berliner-Filharmonien og Elb-Filharmonien. Nørgaard er kunstnerisk ansvarlig for Den Danske Strykekvartetts programmering, og har med dette satt i gang flere nyskapende konsertprogrammer- og formater. Han er i tillegg primus motor for DSQ-festivalen og konsertserien Series of Four. 

Asbjørn Nørgaard underviser i bratsj og kammermusikk på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har undervist på festivaler og masterclasser over store deler av verden, bl.a. Yellow Barn og Music@Menlo i USA og Festival de Campos do Jordão i Brasil. Han er i tillegg styreleder for Art Music Denmark, den danske sjangerorganisasjonen for klassisk musikk, ny komposisjonsmusikk og lydkunst. 

Asbjørn Nørgaard er utdannet på musikkonservatoriene i Stockholm, Berlin og København med debut fra solistklassen på Det Kongelig Danske Musikkonservatorium i 2013. Han er mottaker av Jacob Gades store legat, Harbyfondets hederspris og Soningfondets talentpris. Han spiller på en Peregrino de Zanetto-bratsch fra 1560, utlånt av Augustinusfondet. 

*Underviser kun noen av dagene

Bilde tatt av Caroline Bittencourt

kAMMERMUSIKK & CELLO

FREDRIK SCHØYEN SJÖLIN – DANISH STRING QUARTET

Fredrik Sjølin (f. 1982) vokste opp i Trondheim og er en av Skandinavias mest ettertraktede cellister og kammermusikere. I 15 år har Fredrik vært cellist i “The Danish String Quartet”, som fortsatt utgjør hoveddelen av hans arbeid. Kvartetten gjennomfører omfattende turnéaktiviteter med rundt 100 konserter årlig, jevnlige innspillinger på ECM Records og opptrer ofte som gjestelærere verden rundt. Utenom kvartetten er Fredrik aktiv som gjeste solist og kammermusiker, og han underviser regelmessig ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

PIANO

BERIT JOHANSEN TANGE

Berit Johansen Tange er utdannet ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Anne Øland, og debuterte fra kammermusikklassen i 2000. Hun er i dag ansatt som akkompagnatør, repetitør og lærer i akkompagnement på DKDM. Berit Johansen Tange har opptrådt som kammermusiker og solist i utallige sammenhenger, både i og utenfor Danmark. Hun har spesielt jobbet svært intenst med den danske komponisten Rued Langgaards musikk, og har spilt inn tre plater med hans verker for soloklaver. Det fjerde albumet kom i 2022. Sammen med fiolinisten Gunvor Sihm har hun spilt inn alle Langaards verker for fiolin og klaver (3 plater), utgivelser som har fått svært gode anmeldelser både i inn- og utland.  

Berit Johansen Tange har i flere år vært fast konsertgiver ved den årlige Rued Langgaard Festival, og har aktivt arbeidet for å spre kjennskap til hans musikk. Dette har hun blant annet gjort ved masterclasser, en Langgaard-konkurranse for studenter som ble lansert i 2021, og solistopptreden ved Langgaard-symposium i Wien. Johansen Tange er også medutgiver av noteutgaven av Langgaards samlede verker for klaver, utgitt på Edition Wilhelm Hansen i 2018. 

PIANO

CRAIG WHITE

Craig White har sin utdannelse fra Royal Academy of Music med Michael Dussek og Diana Ketler hvor han fullførte en diplomutdannelse i pianoakkompagnement. Craig bodde og arbeidet i Tyskland på Hochschule für Musik und Tanz Köln og har siden det jobbet ved Kronberg Academy som akkompagnatør. I 2012 vant Craig akkompagnatørprisen på Centenary Kathleen Ferrier Awards, etterfulgt av akkompagnatørprisen på Thelma King Award, Great Elm Vocal Awards og AESS Finals. Oktober 2019 slapp han sin debut-CD av tidligere sanger av Joseph Jongen sammen med sopranen Sarah Defrise. Han jobber også som arrangør og i 2019 publiserte han et hefte med 5 nye fiolin- og pianoarrangementer av Debussys pianopreludier. 

PIANO

NELSON PADGETT

Nelson Padgett har en mangefasettert karriere som solist og samarbeidspartner. Han har dukket opp med Houston, National og North Carolina Symphonies, og hans mange priser inkluderer en sølvmedalje ved William Kapell International Competition og et Beethoven Fellowship fra American Pianists Association. En tidligere student av Leon Fleisher, turnerte han verden med Philip Glass Ensemble i over tretti år. Nelson spesialiserer seg i samarbeid med strengespillere og han har gitt konserter med anerkjente fiolinister som Pamela Frank og Elmar Oliveira. I tillegg har han vært offisiell pianist ved Meadowmount School of Music, den internasjonale fiolin konkurransen i Indianapolis, og Cooper International Violin Competition. Siden 2011 har han vært pianist ved Green Mountain Chamber Music Festival. Født i North Carolina, har Nelson bodd i New York City siden 1987, og tilbringer mesteparten av tiden sin med å spille med strykeelever ved Juilliard School og New York University. Han kan høres i soundtracken til filmen May December med Natalie Portman og Julianne Moore i hovedrollene.

PIANO

MARIA TARASEWICZ

Maria Tarasewicz har allerede fått et misunnelsesverdig internasjonalt rykte som kammermusiker, duopartner og pedagog. Dybden og kvaliteten på Marias legitimasjon kan bedømmes gjennom samarbeidene hun har hatt med mange store internasjonale artister, som Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind og Truls Mørk. Hun er også opptatt av å jobbe med og utvikle yngre artister. Maria har opptrådt på alle Londons store konsertarenaer, inkludert Wigmore Hall, Cadogan Hall, Southbank, Royal Albert Hall og mange andre. Et av Marias nåværende prosjekter er initiativet til å grunnlegge The Thinking Musician©, plattformen som organiserer sommermusikkkurs som kombinerer musikk som kunst, filosofi, intellektuelle provokasjoner og snakker om kunstnerens rolle i verden. 

VOKAL

VOKAL

RANDI STENE

Randi Stene har etablert seg som en av de viktigste skandinaviske sangere i sin generasjon og har opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris og mange flere.

Hun ble født i Trondheim i 1963, og avsluttet sin utdannelse som operasanger på Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019.

Randi Stene har et stort repertoar som dekker klassisk mezzo-sopran roller, samt nyere og sjeldent fremførte verk.

I 2009 ble hun professor i sang ved Norges musikkhøgskole, en stilling hun hadde til hun ble utnevnt som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett i 2020. Randi er kunstnerisk leder for Vokal programmet ved Voksenåsen Sommerakademi.

* Underviser deltid

VOKAL

SUSANNA EKEN

Susanna Eken er en av Skandinavias mest kjente vokalpedagoger. Siden 1972 har hun vært lærer ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som førsteamanuensis i sang og vokalteknikk. Hun underviser også på Operaakademiet ved det Kongelig Teater i København. I løpet av de siste 25 årene har Susanna Eken undervist en lang rekke ledende skandinaviske og internasjonale sangere, deriblant Randi Stene, Mari Eriksmoen, Magnus Staveland, Johannes Weisser og Lise Davidsen. 

VOKAL

ANNE MARGRETHE DAHL

Anne Margrethe Dahl har de siste 15 årene, ved siden av sin karriere som kongelig operasanger ved operaen på Det Kongelige Teater i København, vært leder av Operaakademiet i København. I tillegg har hun undervist og utdannet en lang rekke danske og internasjonale operasangere. Anne Margrethe Dahl har i flere år holdt masterclasser sammen med sangpedagogen Susanna Eken. Forrige sesong veiledet og underviste hun også på Stuttgarts Musik Hochschule og Den Norske Opera. 

VOKAL

AUDUN IVERSEN

Den norske barytonen Audun Iversen vant Dronning Sonja Internasjonale Sangkonkurranse 2007 i Oslo og kom til finalen i Hans Gabor Belvedere Singing Competition i Wien, i tillegg til å være den første sangeren som vant det nystiftede Ingrid Bjonerstipendet.

Audun har opptrådt på noen av de mest fornemme husene over hele verden, inkludert Royal Danish Opera, Royal Opera House Covent Garden, San Francisco Opera, Deutsche Oper Berlin, Theater an der Wien, English National Opera, Opera di Roma og Lyric Opera of Chicago. Konsertforestillinger inkluderer Carmina Burana med Chicago Symphony Orchestra, Slovak Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic og l’Orchestre Philharmonique de Radio France, og Brittens War Requiem med New Japan Philharmonic dirigert av Daniel Harding.

Nylige operaengasjementer inkluderer tittelrollen i Wozzeck og Posa Don Carlo) ved Oper Frankfurt; hans debut på Grand Théâtre de Genève som Zurga (Pecheurs de Perles), Marcello (La bohème) for hans retur til San Francisco Opera og Den Kongelige Danske Opera, hans Paris Opera-debut som Fieramosca (Benvenuto Cellini), Alfio/Tonio (Pagliacci & Cavalleria rusticana) ved Opera Graz; Albert (Werther) for Opernhaus Zürich, Posa (Don Carlo) for Oper Frankfurt, Greve (Le nozze di Figaro) for Den Norske Opera og Olivier (Capriccio) ved Lyric Opera of Chicago.

VOKAL

TUVA SEMMINGSEN

Tuva Semmingsen, mezzosopran, har sin sangutdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og Opera-Akademiet, DKDM i København. 

Tuva debuterte 1999 på Det Kongelige Teater i København som Cherubino i Figaros Bryllup, og sang samme parti på Teatro Fenice i Venezia 2000. Som fast medlem i solistensemblet på Det Kongelige Teater 2000-2016 har hun gjort seg bemerket i bl.a Julius Cesar, Barberen i Sevilla, Askepott, m.fl.  

Tuvas kjærlighet til tidligmusikk har ført til samarbeide med bl.a Concerto Copenhagen og Barokksolistene. Sammen med sistnevnte har hun innspilt CD’en London Calling, og soundtracket til Lars von Triers film “Antichrist”. 

Tuva fullførte sin Mastergrad i elitesangspedagogikk ved DKDM sommeren 2022, og er sideløpende i gang med en serifiseringsutdannelse i Timani, ved Institutt for Musikerhelse og Bevegelse i Oslo. 

Siden august 2020 er hun ansatt som førsteamanuensis i sang ved Griegakademiet i Bergen. Studieåret 21/22 er hun også konstituert timelærer ved DKDM, hvor hun underviser sang og stemmeteori.  

NY MUSIKK

RACHEL J. PETERS

Komponist / librettist Rachel J. Peters skriver operaer som høres ut som musikaler og musikaler som høres ut som operaer: Companionship (Fort Worth Opera), Rootabaga Country (Sarasota Opera), Sketchbook for Ollie (Lyric Opera of Kansas City), Lesson Plan (Caramoor / On Site Opera), The Wild Beast of the Bungalow (Oberlin Conservatory), Staggerwing, Men I’m Not Married To (Cleveland Opera Theater), og Only Children (NYU Tisch). Konsertverk inkluderer Ethel Smyth Plays Golf in Limbo (Semperoper Dresden) og If You Can Prove That I Should Set You Free (Albany Symphony). Rachels sanger har blitt fremført på Lincoln Center, Second Stage, National Opera Center, Symphony Space, National Sawdust, og kabareter og teatre i hele USA. Hun er en bidragsyter til The AIDS Quilt Songbook, samt Michael R. Jacksons Dirty Laundry og Zachary James’s CALL OUT album. Rachel har vært blant annet vært stipendiat hos New Dramatists Composer-Librettist Studio, The American Opera Project, John Duffy Institute for New Opera. Kimmel Harding Nelson, Yaddo og Millay Arts. Hun er en OPERA America Female Composers Discovery Grant mottaker for den kommende Manor of Speaking. Rachel har studert ved Brandeis University og NYUs Graduate Musical Theatre Writing Program og sitter i Dramatists Guild’s Opera Committee. Hun bor i Brooklyn, New York. 

NY MUSIKK

ROYCE VAVREK

Royce Vavrek er født i Canada, men basert i Brooklyn som librettist og tekstforfatter som har blitt kalt “den indie versjonen av Hofmannsthal” (The New Yorker) en “Metastasio av operascenen i sentrum” (The Washington Post), “en eksemplarisk skaper av operaprosa” (The New York Times), og “en av de mest berømte og ettertraktede librettistene i verden” (CBC Radio). Hans opera “Angel’s Bone” med komponisten Du Yun ble tildelt Pulitzer-prisen for musikk i 2017.

VOKAL

IRÉNE THEORIN

En av de mest berømte dramatiske sopranene i dag, Iréne Theorin er en vanlig gjest på operahus og konsertsteder over hele verden. Spesielt knyttet til tysk dramatisk repertoar, har hun høstet stor anerkjennelse for sin intense musikalitet, engasjerende forestillinger og vokale fleksibilitet. Theorin er utdannet ved Musikhögskolan i Göteborg, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og Den Kongelige Operaskole i København, og har opptrådt ved Teatro alla Scala, Metropolitan Opera, Royal Opera House, Covent Garden, Berliner Staatsoper, Wiener Staatsoper, Salzburg Festival, Bayerische Staatsoper, Opéra national de Paris, Semperoper Dresden og på Bayreuther Festspiele.

I sesongen 2023/24 vender hun tilbake til to av sine signaturroller i Staatsoper Stuttgart: Die Färberin i David Hermanns nye oppsetning av Die Frau ohne Schatten og tittelrollen i Elektra, begge under musikalsk ledelse av Cornelius Meister. Theorin ble også med Lise Davidsen og Waltraud Meier forrige sesong på Gran Teatre del Liceu for en spektakulær 175-årsjubileumskonsert med musikk av Wagner og Strauss, under stafettpinnen til Josep Pons.

Hennes DVD-innspillinger inkluderer Elektra fra Salzburg Festival og Götterdämmerung fra Teatro alla Scala, begge utgitt av Arthaus, Tristan und Isolde fra Bayreuth på Opus Arté og den prisbelønte Ring Cycle fra København på Decca. I mars 2015 ble hun kåret til årets sanger i Spania for sin tolkning av Brünnhilde i Die Walküre i Barcelona 2014, og hun har blitt adlet i Dannebrogordenen av dronning Margrethe II av Danmark.

JunIORVOKAL

ÅSHILD KYVIK BAUGE

Åshild Kyvik Bauge var utdannet allmennlærer fra musikklinjen ved Bergen Lærerhøgskole og vokalpedagog fra Norske Musikklæreres Landsforbund, før hun avla utøvende kandidat- og diplomeksamen i sang ved Norges musikkhøgskole. Siden 1996 og frem til i dag har hun vært lektor i sang ved Rud videregående skole i Bærum. I 15 år var hun tilknyttet Norges Musikkhøgskole som timelærer og høgskolelektor, inntil hun i 2005 ble ansatt som førsteamanuensis i vokaldidaktikk ved Barratt Due Musikkinstitutt. 

Ved siden av pedagogisk praksis har Åshild tilbakelagt en omfattende konsertvirksomhet som mezzosopran. 

I 2015 ga hun, sammen med Randi Clausen Aarflot, ut boken «Sangteknikk i barne- og ungdomskoret» på Kirkesangforlaget, og i januar 2024 ga hun, sammen med førsteamanuensis ved NMH Kristin Kjølberg, ut boken «Stemmens signatur» på Gyldendal Akademisk. Dette er en vokaldidaktisk fagbok som gjennom teoretiske- og praktiske beskrivelser, presenterer sangopplæring i et holistisk perspektiv.

Åshild har bidratt ved både Voksenåsen Vinter- og Sommerakademi, og dette blir fjerde gangen hun har juniorklassen på sommerakademiet. 

jUNIORVOKAL

STÅLE YTTERLI

Ståle Ytterli, fra Korgen i Nordland. Han har sangutdannelse fra Oslo, København og New York. Ytterli er en sanger med bredt repertoar som spenner fra middelaldermusikk til moderne musikal. De siste årene har han jobbet mest med teater, musikaler, underholdningsmusikk som tidlig jazz-/ragtime og tango. Han har også vært med i flere moderne danseforestillinger. Han har hatt store roller i musikaler som bl.a. Les Miserables, Chess, Which Witch, Lady be good. Han har også jobbet på Haugesund Teater i “Annie”, Vampmusikalen “Hallo Adjø”, og teatermonologen “Jeg er min egen kone.” I 2014 var han tilknyttet Sogn og Fjordane Teater i den nyskrevne musikalen Kjærleikens Ferjereiser av Sommero og Hoem. Han har vært på tre lange studiereiser til Buenos Aires for å lære mer om tangosang og for å oppleve et levende tangomiljø. Han har nå startet en tangogruppe (Cantango) som fokuserer hovedsaklig på argentinsk sangtango. Han er også en ettertraktet sanglærer og er tilknyttet Norges Musikkhøgskole og Det Norske Teatret som sanglærer. Ved Musikkhøgskolen underviser han også i drama og scenefag. 

VOKAL

BO SKOVHUS

Bo Skovhus er en dansk sanger (baryton). Han deler sin virksomhet mellom opera, lieder, og undervisning.  

Skovhus er utdannet ved musikkonservatoriet i Aarhus, Operaakademiet i København og i New York. Etter en oppsiktsvekkende debut ved Wiener Volksoper i 1988, der han steppet inn på kort varsel i tittelrollen i Don Giovanni, gjorde han raskt karriere på de største internasjonale operascenene, som Metropolitan i New York, Deutsche Oper Berlin og Paris-operaen i tillegg de to operahusene i Wien, ved Salzburg-festspillene og en rekke andre festivaler. 

Skovhus er også aktiv som pedagog, blant annet ved American Institute of Musical Studies i Graz, Østerrike. Han har vært professor ved Norges musikkhøgskole siden 2014. 

PIANO

OLE CHRISTIAN HAAGENRUD

Ole Christian Haagenrud (1989) er en av de mest ettertraktede unge pianistene i Norge. Han har sin diplomutdannelse fra Norges Musikkhøgskole der han studerte under professorene Jens Harald Bratlie og Håvard Gimse.

I 2014 hadde han sin debutkonsert i Universitetets Aula, og samme år ble han tildelt den prestisjefylte Robert Levins Festspillpris. I 2017 ble han tildelt en plass i Talent Norges nye storsatsing ArtEx (ArtistinExcellence).

Ole Christian er en etterspurt kammermusiker og akkompagnatør, og han opptrer jevnlig på store festivaler i Norge og i utlandet. Han kan allerede vise til en lang rekke utmerkelser og priser for sine prestasjoner. Solistoppdrag med Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og Lithuanian National Symphony Orchestra, og opptredener på velkjente scener som Concertgebouw i Amsterdam, Brahms Saal i Musikverein i Wien, JF Kennedy Center i Washington DC og Shanghai Concert Hall er noen av høydepunktene fra karrieren.

PIANO

STEFAN IBSEN ZLATANOS

Stefan Zlatanos er utdannet pianist ved Norges musikkhøgskole (2003-2009) med Liv Glaser og Einar Henning Smebye, og ved Hans Eisler Hochschule für Musik Berlin med Galina Iwansowa. Parallelt har han tatt jazzpiano- og sangtimer og etterutdanning i kordireksjon med Tone Bianca Dahl på Norges musikkhøgskole. Stefan er Universitetslektor ved Norges musikkhøgskole. I 2015 gav han ut sin første soloplate. 

PIANO

TORE DINGSTAD

Tore Dingstad har bred bakgrunn som pianist, cembalist og organist, og han har også virket som dirigent. Han er utdannet i Oslo, Hannover, Freiburg og Paris, og har siden debuten i 1972 gitt konserter som solist, kammermusiker og akkompagnatør. 

Tore var i mange år ansatt ved Den Norske Opera & Ballett som repetitør, studieleder og solistsjef før han i 2016-2021 var dekan for Operahøyskolen på Kunsthøyskolen i Oslo.  

I lange perioder var han også førsteamanuensis i akkompagnement ved NMH, hvor han tok initiativet til opprettelse av masterstudiet som operarepetitør. 

PIANO

SOFIA WILKMAN

Den finsk-svenske pianisten Sofia Wilkman ble uteksaminert fra Sibeliusakademiet i Finland i 2012 og debuterte senere som solist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har siden vært en ettertraktet pianist, kammermusiker og repetitor, og har spilt konserter over hele Europa og i USA og samarbeider med noen av de beste nordiske sangere. Siden 2013 har Sofia Wilkman jobbet som repetitor ved Operaakademiet ved Det Kongelige Teater i København.

PIANO

MARINA SELVIK

Marina Kan Selvik har vunnet flere internasjonale konkurranser: Clamo Spain, J.Vitols Latvia, German Piano Open Hannover, Nordic Piano Competition Sweden, München Klavierpodium og Concours Mayenne i Frankrike. Solist med Bergen Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Armenian State Orchestra, Litauens Nasjonalorkester, Kringkastingsorkesteret, Liepaja Symfoniorkester, Orquesta Sinfonica Murcia, St. Petersburg State Symphony Orchestra. Marina har gitt solo- og kammermusikkkonserter på festivaler i Japan, Canada, Tyskland, Litauen og England. Hun er utdannet solopiano fra Moscow State Tchaikovsky Conservatory, Royal Academy of Music, London, og Master opera repetiteur fra Norges musikkhøgskole og jobber for tiden ved Barratt Due Musikkinstitutt. Marina er jevnlig involvert i operaproduksjoner ved Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

PIANO

LAURITS DRAGSTED

Er solistklasseutdannet fra Det Kongelige danske Musikkonservatorium i København. Han er en av Danmarks mest ettertraktede unge repetitører og tidligere Young Artist på det kongelige teater. Høsten 2023 dirigerte han det kongelige operakor på bakscenen til Verdis Aida og har de seneste årene vært repetitør på en rekke av Operaens produktioner med Internationale Dirigenter som Paolo Carignani og Julia Jones. Dette inkluderer titler som La Traviata, La Bohème, Don Giovanni, Carmen, Manualen og De syv Dødssynder, Aida og Peter Grimes.

Han har vunnet 2. pris i Copehagen Lied duokonkurranse og gir Lied konserter på fremtredende festivaler som Hindsgavlfestivalen, Hvide Sandefestivalen, Lindegaards konserter, Fuglsang musikkforening etc.

Laurits har dessuten debutert som continuo-pianist på Det Kongelige teaters oppsetning av Rossinis Askepott høsten 2022 og spilles jevnlig i Det Kongelige Danske Kapell.

I 23/24 har Laurits hatt kontrakt hos Operaakademiet i København og er også fast pianist ved International Malko Academy for fremtredende dirigent-talenter.

PIANO

ORSI FAJGER

Pianisten Orsi Fajger ble født i Kazincbarcika, Ungarn, og ble uteksaminert fra Franz Liszt Academy of Music i Budapest som kormester, musikklærer og repetiteur/akkompagnatør. Etter endt utdanning begynte hun på Liszt-akademiet som professor i stemme- og treblåseavdelingen, og kort tid etter ble hun også repetitør ved den ungarske statsoperaen. Siden 2010 har hun vært ansatt på heltid ved Den Kongelige Danske Opera som repetitør og siden 2017 har hun jobbet som musikksjef. I sesongen 2022/23 fyller hun en rolle som midlertidig castingkonsulent ved Operaen i København. Hun gir ofte mesterklasser ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og var i 2013 offisiell pianist ved Placido Domingos operakonkurranse ‘The Operalia’. Siden 2008 har hun deltatt i Adam Fischers ‘Budapest Wagner Days’, hvor hun har vært leder for musikkstaben siden 2014. 

PIANO

OLESYA TUTOVA

Olesya Tutova er prisvinner av de internasjonale piano- og kammermusikk-konkurransene, utdannet ved Det statlige Tchaikovsky-konservatorium i Moskva. Hun er fast ansatt ved KHiO som operarepetitør og studieleder.  

Olesya akkompagnerte sangerne på “the International Stanislaw Moniuszko Vocal Competition” i 2013 og 2016, “the International Tchaikovsky competition” i 2015, Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2019. 

Olesya deltok i Festival ‘Veranos de la villa de Madrid’ (Spania), Saaremaa Opera Festival (Estonia), ‘Prahova Classic Nights’ Festival (Romania), Xanten Opera Festival (Tyskland), 58th Wiltz Opera Festival (Luxembourg), samarbeidet med Compañía Nacional de Teatro Clásico in Madrid, Warsaw Nasjonal Opera, Wroclaw Opera, Kraków Philharmonic. Olesya har vært opera-repetitør for de følgende premierene: Angels in America av Peter Eötvös under Peter Eötvös på Wroclaw Opera (2012), Iolanta av Tsjaikovskij under Bassem Akiki på Warszawa Nasjonal Opera, Samson et Dalila av Saint-Saëns under Jacques Delacôte på Savonlinna Opera festival (2013), Fiery Angel av Prokofiev under Kazushi Ōno på Aix-en-provence Opera festival (2018), samt oppsetningene av Spar Dame av Tsjaikovskij (2018), Eugen Onegin av Tsjaikovskij (2020, 2023) og L’enfant et les sortileges av Ravel (2023) ved Den Norske Opera og Ballett i Oslo.

harpE

harpE

ISABELLE PERRIN

Som internasjonal solist er Isabelle Perrin regelmessig invitert for å spille solokonserter og harpekonserter med prestisjetunge ensembler og orkestre over hele verden.  

Isabelle har spilt inn en rekke CD-er med soloverker, kammermusikkverker og harpekonserter.  

I tillegg til sin karriere som solist, er Isabelle Perrin dypt engasjert i å videreformidle sin kunnskap til andre. Som yngste mottaker av French Certificate of Aptitude i harpepedagogikk (hun var bare sytten år gammel), har hun vært professor i harpe ved Ecole Normale de Musique de Paris, og er nå harpeprofessor ved Norges Musikkhøgskole samt seksjonsleder for strykere. Siden 2011 er Isabelle Perrin kunstnerisk leder av Verdens harpekongress (World Harp Congress), som organiserer en internasjonal harpefestival hvert tredje år i ulike land, den siste i Hong Kong. 

Som anerkjennelse for hennes eksemplariske karriere og musikalske innsats, ble Isabelle Perrin dekorert av Det franske ministerium for Kultur og Kommunikasjon, og slått til ridder i ordenen for Kunst og Litteratur. 

harpE

ERIK GROENESTEIN-HENDRIKS

Erik Groenestein-Hendriks fra Nederland har siden 2013 vært ansatt som soloharpist i Göteborgs Symfoniker. Erik har spilt i orkestre over hele verden, med dirigenter som blant annet Haitink, Gardiner, Nelsons og Dudamel. Tidligere var han ansatt som soloharpist i Orquesta Philharmonica de Santiago (Opera/Ballett) i Chile. I tillegg har han spilt med blant annet Royal Concertgebouw Orchestra og mer enn 30 andre orkestre i Europa. Han har vært solist i Sverige med blant annet Göteborgs Symfoniker, Musica Vitea og Camerata Nordica.

I 2012 kjøpte Erik en 120 år gammel Erard-harpe. Med dette instrumentet spilte han i historiske ensembler som Combattimento Consort (Holland), Balthasar Neumann Ensemble (Tyskland), Anima Eterna (Belgia), Les Siegles (Frankrike) og Orchestra Révolutionnaire et Romantique (Sir John Eliot Gardiner, England), Concerto Köln (Kent Nagano, Tyskland). Erik spiller kammermusikk i ulike ensembler (som “Ensemble Caplet”) og gjester ofte festivaler og har deltatt på radioinnspillinger. Siden 2015 underviser han ved HSM i Göteborg og sammen med Isabelle Perrin og Stephen Parker organiserer han kurs og festivaler i Sverige og Norge.

aLEXANDERTEKNIKK

STEPHEN PARKER

Stephen Parker underviser i Alexanderteknikk til mange kjente musikere og skuespillere i Norge. Alexanderteknikken er en praktisk metode for å oppnå en mer effektiv og balansert bruk av selvet. Teknikkens prinsipper bidrar til å øke bevisstheten rundt hvordan man reagerer på livets varierte stimuli og bedre oppdage unødvendige og overdrevne spenninger i oppgavene som utføres.   

Stephen driver foretak både i Bergen og Oslo, og jobber med mange musikere i flere nasjonale orkestre i både Norge og Sverige, inkludert Den Nasjonale Opera i Oslo, Bergen Filharmoni, Göteborg Symfoniorkester og Göteborgsoperaen. Han har også en fast stilling ved Norges musikkhøgskole hvor han underviser både studenter og lærere. Han legger vekt på den direkte anvendelsen av teknikken til å spille og øve. 

PIANO

piano

CHRISTOPHER PARK

«Christopher Park er en pianist som fenger med sin fascinerende tekniske beherskelse, forbløffende musikalske modenhet og en spesielt intens fremføringsstil» – dette var juryens forklaring da de tildelte Christopher Park den anerkjente Leonard Bernstein Award i 2014.

Christopher Park, en tyskfødt musiker, har spilt i mange viktige ensembler som blant annet Wien symfoniorkester, Frankfurt Radio Symphony, Elbphilharmonie Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Deutsche Symphonie- Orchester Berlin, Den Norske Opera, Ungarsk nasjonalfilharmoni, Spansk nasjonalorkester, Royal Philhamonic Orchestra of Galicia, Singapore Symphony Orchestra, China NCPA Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Orchestre de chambre de Lausanne, English Chamber Orchestra, Munich Symphony Orchestra og Bamberg Symphony.

Så langt har han jobbet med dirigentene Christoph Eschenbach, Paavo Jarvi, Sebastian Weigle, Jukka-Pekka Saraste, Ion Marin, James Gaffigan, Zsolt Hamar, og Dimitri Kitaenko. Han har spilt konserter verden rundt og spilt på ulike arrangement som for eksempel Ravinia Festival, Lucerne Festival, Klavierfestival Ruhr, Rheingau Music Festival og Schleswig-Holstein Music Festival. Som solist har han debutert i anerkjente konserthall som Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg, Musikverein & Konzerthaus Vienna, Konserthus Stockholm, Den Norske Opera, Müpa Budapest, Gulbenkian Lisboa, Philharmonie Berlin, Seoul Arts Center, Kennedy Center Washington D.C, mm.

I tillegg til soloalbumet hans med Deutsche Grammophon er hans CD med verk av Schumann, Stravinsky og Neuwirth feiret i europeiske magasiner, «strålende innspilling» og «referanseversjon». Den er utgitt med Oehms Classics.

Christopher Park ble inspirert og påvirket av to store musikalske tradisjoner i løpet av sine studier. Den første var den russiske skolen Lev Oborin med Lev Notchenny og den andre var den tyske skolen til Wilhelm Kempff med Joachim Volkmann.

Park underviste tidligere i Frankfurt, Tyskland ved både Hochs Konservatorium og the University of Music and Performing Arts. Siden 2021 har han vært professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.

interested in learning with us?

join our academies

PARTNERs

Voksenåsen – Ullveien 4 NO-0791 Oslo, Norway
summeracademy@voksenaasen.no / +47 22 81 15 00