LÆRERE MUSIPÆD VINTERKURS
HORN
JAKOB KEIDING
Jakob Keiding har vært medlem av EU-ungdomsorkesteret, DR Symfoniorkesteret og det Østeriske Radiosymfoniorkester (ORF) i Wien.
Siden 1993 har han vært solohornist i Sjællands Symfoniorkester. Han har som solohornist medvirket ved produksjoner med Opera de Lyon, Göteborg Symfonikerne og Sinfonie Orchester des Bayrischen Rundfunks. Han har spilt utallige kammerkonserter i inn- og utland som medlem av bl.a. Ensemble Kontrapunkte, Ensemble die Reihe, Den Danske Blæseroktet, Blæserensemblet Selandia og Keiding-Ensemblet.
Som underviser var han fra 2003-2009 tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium, og siden 2013 har han vært undervist ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har undervist og holdt masterclass i utlandet og har vært gjesteprofessor på institusjoner som Shanghai Conservatory of Music.
horn
ESA TAPANI
Esa Tapani (1968) begynte å spille horn ved Lappeenranta musikkskole i 1979. Deretter studerte han ved Helsingfors konservatorium og Sibelius-akademiet og besto eksamen med høyest karakter. Tapanis lærere inkluderer Leena Heikkilä, Timo Ronkainen, Michael Hoeltzel, Dale Clevenger og Hermann Baumann. I årene 1990-92 spilte Tapani i Helsinki Philharmonic Orchestra og 1992-95 i Sveriges Radios symfoniorkester. Fra 1995-2007 var han engasjert i det finske radiosymfoniorkesteret. Tapani har også spilt siden 1986 i Avanti! Kammerorkester som spesialiserer seg på moderne musikk. Fra 2007 er Esa Tapani professor ved Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main.
Esa Tapani ble tildelt førsteprisen i den nordiske hornkonkurransen i 1989. Deretter har han vært aktiv som kammermusiker og solist. Repertoaret til Tapani består av kjernen i hornmusikkbiblioteket og han er spesielt interessert i vår tids musikk. Tapani har vært i nært samarbeid med flere finske komponister. Etter Tapanis syn bringer et slikt samarbeid nye verk nærmere tolken. En levende diskusjon mellom komponist og utøver er viktig for Esa Tapani. Tapani spiller også periodeinstrumenter som naturhorn og barokkhorn. Muligheten til å spille med et instrument fra komponistens periode bringer utøveren nærmere komponistens lydverden. Utgangspunktet for musikalsk tolkning er ifølge Tapani imidlertid utøverens personlighet. Bare autentisitet eller omhyggelig utførelse av komponistens intensjoner er ikke nok til å skape en levende forestilling.
TRoMPET
NIKOLAJ VILTOFT
Nikolaj Viltoft har vært solotrompetist ved Parisoperaen, og er nå solotrompetist ved Det Kongelige Kapel (Danmark) og underviser i trompet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har også gitt masterclasser internasjonalt, bl.a. i New York, Chicago, Cleveland, Köln, Lyon, Oslo, Seoul, Skopje og Sofia, Birmingham og London.
TRoMPET
TINE THING HELSETH
Den norske trompetisten Tine Thing Helseth regnes som en av de førende trompetister i sin generasjon, og hun har høstet bred anerkjenelse for sin sjelfulle, lyriske klang og åpne innstilling til musikken. Som kunstner bryter hun sjangergrensene med sin originale og fordomsfrie tilnærming, og hennes stadig voksende repertoar spenner fra den klassiske periode til samtidsverker og nye bestillinger.
Helseth har mottatt utallige priser, bl.a. Newcomer of the Year ved Echo Klassik Awards i 2013, Borletti-Buitoni Trust Fellowship i 2009, og i 2006 vandt hun 2. prisen i den TV-sendte Eurovision Young Musicians-konkurransen – en konkurranse, hun vendte tilbake til som jurymedlem i 2016.
Tine Thing Helseth har arbeidet med noen av verdens ledende orkestre, som NDRs Elbphilharmonie-orkester, Gürzenich Orkestret i Köln, Tonkünstler Orkestret i Wien, Philharmonia Orkestret, BBC Scottish Orchestra, filharmonikerne fra Warszawa, Rotterdam, Oslo, Bergen, Helsinki, Hongkong og Stockholm, DR Symfoniorkestret og Det Svenske Radiosymfoniorkester, symfonikerne fra Baltimore, Bamberg, Cincinnati, Singapore og KBS Symfoniorkestret fra Sør-Korea. Hun samarbeider dessuten med flere kammerorkestre, blant anre Det Norske Kammerorkester, Det Australske Kammerorkester, kammerorkestrene fra Zürich, Lausanne, München og Philadelphia, Mozarteum Salzburg og Hongkong Sinfonietta.
I 2012 spilte Tine Thing Helseth inn albumet Storyteller med Royal Liverpool Philharmonic (EMI Classics), og i 2013 utga hun, akkompagnert av pianisten Kathryn Stott, et album kalt Tine, som inneholder et personlig utvalg av originale og transskriberte verker.
Tine Thing Helseth bor i Oslo og blir ofte brukt som TV- og radiovert. Hun underviser også i trompet på Norges musikkhøgskole, og opptrer – som den allsidige musiker hun er – jevnlig med sitt ten-piece brassband, tenThing, bestående av kun kvinner, så vel som på noen af de mest ikoniske jazzscener i Norge. Siden 2019 har hun vært en del av Risør Kammermusikfestivals kunstneriske ledelse.
TROMBONE
JESPER JUUL
Jesper Juul Windahl ble utdannet som trombonist ved Det Jyske Musikkonservatorium og fortsatte sine studier i Paris, Chicago og London samt ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM), hvor han debuterte i 1998. Jesper Juul Windahl er en markant utøver med et omfattende virke som orkestermusiker, solist og kammermusiker på internasjonalt nivå, samt undervisningserfaring fra flere konservatorier og et virke som dirigent ved siden av. Han er dessuten utdannet som dirigent ved DKDM.
Jesper har vært ansatt som professor på DKDM siden 2014. Her underviser han i trombone, og har i tillegg det overordnede ansvaret for alle messingblåserne. Han har tidligere vært lærer ved konservatoriene i Aarhus, Esbjerg og Malmö, og han underviser jevnlig på kurs, festivaler og masterclasser i inn- og utland.
Allerede som 23-åring ble Jesper ansatt som 1. solotrombonist i DR Symfoniorkestret. I en årrekke var han dessuten fast medlem av Athelas Sinfonietta. Han har vært svært aktiv som kammermusiker i forskjellige sammenhenger, bl.a. som initiativtager til ensembler som Den Danske Basunkvartet og Danish Brass Quintet.
I løpet av de senere år har Jesper hatt oppgaver som dirigent ved bl.a. DR Underholdningsorkestret, Athelas Sinfonietta, DR Symfoniorkestret, samt landsdelsorkestrene. I 2009-2012 var han sjefsdirigent ved Prinsens Musikkorps og er i dag dirigent for Concord Brass Band.
TROMBONE
INGEMAR ROOS
Ingemar Roos begynte en karriere innen musikk med orgelutdanning fra Stockholm, etterfulgt av studier hos trombonelærere som Palmer Traulsen i København, Denis Wick på Guildhall School of Music and Drama, London og Jay Friedman i Chicago. Som medlem av Civic Orchestra of Chicago studerte han også med Arnold Jacobs.
Han har jobbet som hovedtrombonist ved Den Norske Opera og Ballett i Oslo, og ved Gøteborgs Symfoniorkester, Sveriges Riksorkester.
Etter en fornem 45-årig karriere som lærer, er Ingemar Roos nå professor emeritus ved Norges musikkhøgskole (Oslo) og Högskulan för scen och musik, Göteborgs universitet. Han har undervist mer enn 80 studenter, som har vunnet auditions i store orkestre.
Ingemar Roos har fungert som fakultetsmedlem ved International Trombone Association (ITA) festivaler flere ganger, som solist, kliniker, foreleser og dirigent. På ITA-festivalen i 2000 mottok han Neill Humfeld Award for “Excellence in Trombone Teaching”. I tillegg har han også fungert som jurymedlem ved konkurranser i Grenchen, Porcia 4 ganger, Toulon og Markneukirchen.
I tillegg til gjesteundervisning på seminarer, kurs og mesterklasser, trener Ingemar også ungdomsorkestre samt profesjonelle ensembler og orkesterseksjoner i ensemblespillteknikk og konsertopptreden.
TUBA
JENS BJØRN-LARSEN
Jens Bjørn-Larsen er en av de mest etterspurte tubasolister i verden, tillegg til en svært etterspurt og suksessfull messingpedagog. Tildelingen av førsteprisen ved Concours International d’Execution Musicale i Genève i 1991 markerte begynnelsen på hans ekstraordinære karriere som tubasolist.
Jens Bjørn-Larsen har dessuten vunnet førsteprisen i Nordisk Solistkonkurranse og er mottager Victor Borge-legatet, den japanske Bunkamura Award, samt den europeiske Juventus Award.
Fra 1987 til 2005 hadde han stillingen som solotubaist i DR Symfoniorkestret. Siden 2010 har han vært fast medlem – associate member – av Chamber Orchestra of Europe. Både som solist og orkestermusiker har Jens Bjørn-Larsen medvirket på utallige innspillinger.
Jens Bjørn-Larsen underviser i tuba på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Malmö Musikhögskolan. I 2002 ble han utnevnt til professor ved Hochschule für Musik und Theater i Hannover, og i en årrekke var han dessuten gjesteprofessor ved The Royal Northern College of Music i Manchester.
Vil du lære med oss?
Bli med i våre akademier
PARTNERe
Voksenåsen – Ullveien 4 NO-0791 Oslo, Norway
summeracademy@voksenaasen.no / +47 22 81 15 00
Voksenåsen – Ullveien 4 NO-0791 Oslo, Norway
summeracademy@voksenaasen.no / +47 22 81 15 00