Årets Solistpris går til Eirik Grøtvedt

Prisen består av kr 100 000 NOK, og to store konserter: én konsert med Bergen Filharmoniske Orkester 20. oktober i år, og én konsert under Festspillene i Bergen neste år.
– Det er stor stas at vi for første gang har en sanger som vinner av Den norske solistpris. Eirik Grøtvedt er en fantastisk dyktig kunstner som har markert seg helt siden studietiden. Han har et bredt repertoar fra lieder til nyskrevet musikk, som verdenspremieren «The Listeners» av Missy Mazzoli på Den Norske Opera, sier styreleder i Den norske solistpris, Peter Herresthal.

Foto: Calm Vidal Photography


Den norske solistpris er en norsk musikkpris opprettet for å «støtte unge musikere og hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser».

– Det betyr veldig mye for meg og mine muligheter å bli tildelt Den norske solistpris. Jeg er stolt og satt ut over å være en i rekke av så mange fantastiske musikere som tidligere har vunnet denne prisen, sier Eirik. 

På konserten med Bergen Filharmoniske Orkester skal Grøtvedt synge den kjente Blomsterarien «La fleur que tu m’avais jetée» fra George Bizets Carmen, og Fieber, et tonedikt for tenor og orkester av Franz Lehar.

Symfoni nr. 4 av Johannes Brahms og Richard Strauss’ tonedikt Tod und Verklärung spilles også på konserten som dirigeres av sjefdirigent Edward Gardner.

Styret i prisen består av leder Peter Herresthal, Festspilldirektør Lars Petter Hagen, Arild Erikstad fra NRK og direktør Bernt Bauge fra Bergen Filharmoniske Orkester.

Årets jury har bestått av Marianna Shirinyan, professor i klaver ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole, Oddmund Økland, programsjef i Bergen Filharmoniske Orkester, Edward Gardner, Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent og Randi Stene, operasjef for Den Norske Opera & Ballett.

Solistprisen forvaltes siden 2022 av Voksenåsen musikkakademier.

Den norske solistpris

• Skal støtte og løfte frem unge, begavede solister.
• Stiftet i 2005 på grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. De siste tre årene har Karianne Westfal-Larsen støttet prisen, og Den norske solistpris er takknemlig for den uvurderlige støtten hun har gitt. Fra 2023, og i fem år, støttes prisen av en anonym støttespiller.
• Deles i partallsår ut til vinneren av NRK-programmet Virtuos, som er en musiker under 20 år.
• Deles i oddetallsår ut til en musiker under 30 år. Vinneren plukkes ut av en internasjonal jury blant de nominerte. Norske orkestre og utdanningsinstitusjoner kan nominere utøvere.
• Tidligere vinnere av Den norske solistpris inkluderer Tine Thing Helseth (2006), Christian Ihle Hadland (2007), Guro Kleven Hagen (2010), Sonoko Miriam Welde (2014), Johan Dalene (2019), Amalie Stalheim (2021).

om Eirik grøtvedt

Eirik Grøtvedt er født i 1993 og er utdannet ved Norges musikkhøgskole. I sesongene 2019/20 og 2020/21 var han solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett. Fra høsten 2023 inngår han en åremålsstilling samme sted.

På Operaens hovedscene har han sunget roller som Don Curzio i Figaros bryllup, Borsa i Rigoletto, Le Dancaïre i Carmen, Kyle Harris i Missy Mazzolis The Listeners, Pluto i Orfeus i underverdenen, Borsa i Rigoletto og Melot I Tristan og Isolde 2. akt. 

I 2017 gjorde han Don Ottavio ved Operaens Scene 2, som en del av Operahøgskolens oppsetning av Don Giovanni, og Male Chorus i The Rape of Luctretia ved Lidal North International Opera Workshop. I 2018 deltok Grøtvedt i NRKs feiring av Edvard Grieg, og han sang Don Ottavio ved Oslo Opera Festival, og ved operagallaer med Lithuanian National Philharmonic og Trondheim Symfoniorkester.

Som konsertsanger har han hatt solistroller i Händels Messias, Mozarts Requiem, Messe i c-moll og Kroningsmessen, Haydns Skapelsen, Dvoraks Stabat Mater, i flere Bach-kantater. Ved Opera Østfold har han medvirket i Mendelssohns Elias og som Ruiz i Verdis Trubaduren.

Grøtvedt har en spesiell forkjærlighet for lieder. Til tross for sin unge alder har han allerede bygget et betydelig repertoar, med sanger av Alfvén, Beethoven, Brahms, Britten, Grieg, Liszt, Rangström, Schubert, Schumann, Sibelius, Stenhammar og Vaughan Williams.

For mer informasjon, kontakt:

Styreleder: Peter Herresthal, pherresthal@me.com / 410 25 871

Voksenåsen: Programdirektør Anna Florén, anna@voksenaasen.no / 416 95 189

Bergen Filharmoniske Orkester: Kommunikasjonssjef Henning Målsnes, henning@harmonien.no / 915 98 392

Festspillene i Bergen: Kommunikasjonsleder Silje Vestvik, siljev@fib.no / 943 19 439

Foto: Calm Vidal Photography